Peste 300.000 de Mbps de informatii sunt generate de ciocnirea particulelor in cel mai mare accelerator de particule din lume.O retea uriasa de computere proceseaza aceste date
Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara (CERN), situata in Geneva, detine cel mai mare accelerator de particule din lume: Large Hadron Collider (LHC). Acesta este cel mai performant instrument construit vreodata pentru investigarea proprietatilor particulelor. Situat la 100 de metri sub pamant, LHC este un inel cicular cu diametrul de 27 de kilometri, in interiorul caruia particulele vor fi analizate in cadrul a sase experimente care au la baza coliziunile particulelor accelerate de LHC.


TEHNOLOGIE. Datele provenite din experimentele desfasurate la CERN sunt receptate de circa 150 de milioane de senzori care furnizeaza informatii de 40 de milioane de ori pe secunda. Se genereaza astfel cam 300.000 Mbps, un volum imposibil de tratat de nici un computer din lume. In acest scop a fost conceputa o "ferma" de computere, vreo 5.000 la numar, care reusesc sa filtreze informatiile pana se ajunge la un volum de 300 de Mbps, date care sunt procesate. Pentru punerea la punct a retelei informatice, CERN a apelat la divizia HP Procurve Networking. Compania si-a lansat de altfel la CERN cel mai recent model de core switch, 8212zl. Infrastructura retelei care se ocupa de gestionarea datelor provenite din experimentele desfasurate la CERN ar putea fi caracterizata cam asa: 20 de tone de switchuri care, puse unul peste altul, ar ajunge la 200 de metri inaltime, 100 de routere performante, 5.000 de kilometri de fibra optica, 140 Gbps conectivitate WAN (Wide Area Network, retea cu o acoperire de nivel national sau regional).


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.