Specialistii britanici au pus la punct o tehnologie noua de diagnosticare a afectiunilor la copii, prin sesizarea schimbarilor trasaturilor normale ale fetei

Afectiunile genetice rare, intalnite la copii, pot fi de acum depistate din timp cu ajutorul scanarii 3D la nivelul fetei. Cercetatorii britanici avertizeaza ca peste 700 de boli genetice afecteaza trasaturile faciale, insa multe dintre acestea sunt greu de depistat. Un nou software a fost introdus in practica medicala, pentru a-i ajuta pe specialisti sa depisteze cat mai repede semnele unei afectiuni, anunta BBC News.

Acest sistem computerizat compara trasaturile faciale ale unui individ cu imaginile faciale 3D, cuprinse intr-o banca de date, ale unor persoane care sufera de diverse boli, pentru a facilita diagnosticarea. Noua tehnologie, prezentata la Festivalul de Stiinta din York, a avut o rata de succes de 90 la suta, au anuntat oamenii de stiinta.

"Sunt multe boli care se manifesta prin schimbarea trasaturilor normale ale fetei, schimbari determinate de alterarea unor gene. Astfel, de exemplu, un copil cu sindromul Smith-Magenis prezinta, in urma scanarii 3D, un nas mai turtit si buza superioara mai ridicata", a explicat Petre Hammond, specialist in computere, de la Institutul pentru Sanatatea Copilului din Londra, care a participat la desfasurarea cercetarilor pentru perfectionarea sistemului computerizat de scanare 3D.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.