IT&C 29 August 2007 01:51
Nu mai este de mult un secret ca in Romnia zilelor noastre se poate cumpara absolut orice. De la functii pina la copii. Si, totusi, un singur "produs" lipsea pina acum pentru ca tacimul sa fie complet. Dar, cu putina vreme in urma, au fost lansati si in tara noastra celebrii roboti inteligenti care au innebunit Japonia.

Acestia sint comercializati printr-un magazin virtual, la preturi cuprinse intre 299,9 si 999,9 RON. Poate parea mult, dar succesul afacerii este gata garantat, romanii inghesuindu-se de la bun inceput sa le cumpere copiilor noile animale de companie supertehnologizate. Si care, spre deosebire de cele cu adevarat vii, nu cer de mincare, nu fac mizerie si nu trebuie duse la veterinar. In schimb, fac de toate. Este suficient exemplul Robosapienului, care pe linga faptul ca se deplaseaza, apuca obiecte, se tine dupa stapin, e nervos, agresiv sau prietenos, poate sa danseze si sa se bata in stilul kung fu. Dar asta nu e nimic, in prospectul robotului inteligent precizindu-se ca are si "functiile predefinite de rigiiala si pirtiiala". Asa ca, vorba romanului, dai un ban dar stai in fata! Incepind de citeva zile, si in Romania se pot cumpara de pe site-ul www.onestop.ro. primele modele de roboti inteligenti. Colectia lansata in premiera pe piata cuprinde produsele Robosapien, Spidersapien, Dragonfly-libelula flytech, Roboraptor, Roboreptile, Robopet si Roboquad. La prima vedere pot parea denumirile unor simple jucarii. Dar ceea ce pot face noile "animale de companii" care in Japonia, S.U.A. si Occident au cam inlocuit deja catelusii si pisicutele, nu are cum sa nu te puna pe ginduri. Mai ales atunci cind de la bun inceput comerciantul precizeaza ca succesul robotilor inteligenti se datoreaza si faptului ca au fost proiectati de un om de stiinta care a lucrat o lunga perioada de timp la N.A.S.A.

"Functii de rigiiala si pirtiiala"

Dar pentru a intelege mai bine minunile tehnologice implementate in aceste produse, cel mai bine ar fi sa aflam ce fac de fapt acesti roboti. Sa incepem cu cel mai ieftin dintre ei, modelul Robosapien, care costa doar 299,9 ROn si care este astfel prezentat pe site-ul magazinului: "Este primul robot umanoid construit pe baza principiilor roboticii biomorfice si destinat in premiera comercializarii pe scara larga. Prezinta reflexe programabile sa raspunda la stimuli tactivi si auditivi, vorbire fluenta si este dotat cu un numar impresionant de functii datorita tehnicii avansate incorporate. Are miscari si gesturi fluide: se deplaseaza si se intoarce din mers cu doua viteze, miini cu care poate apuca obiecte, brate functionabile in totalitate. Are 67 de functii predefinite: deplasare, aruncare, aplecare, sut, dans, kung fu, strigate, trezire, rigiiala, pirtiiala s.a."

Joaca popice, se gidila, e nervos!

Exista insa si o varianta imbunatatita, Robosapien 2, care costa insa 999,9 RON. In schimb, acesta este de doua ori mai mare, are un vocabular extins de vorbire fluenta, recunoaste culorile elementare, are senzori tactili in palme, astfel ca apuca si arunca obiecte daca este programat sa fie agresiv. Pretul mai mare se datoreaza si faptului ca are articulatii la picioare, solduri, talie, umeri si miini, putind juca singur popice. Poate fi nervos, deprimat sau bucuros, stare care se recunoaste dupa clipitul ochilor. De asemenea, recunoaste textura pielii umane, si deci poate fi programat sa raspunda la acest stimul tactil cu una dintre functiile predefinite. De exemplu, sa rigiie doar atunci cind este mingiiat de stapin pe burta, sau sa strige ca si cum s-ar gidila.

"O face pe mortul..."

Desi are doar 18 cm lungime si costa nici 300 RON, Robopetul este prezentat drept o "bijuterie plina cu senzori, care poate sa-si urmeze stapinul oriunde ar merge acesta". Iar citind capacitatile sale, aproape ca nu mai stii care este cu adevarat ciine: cel natural sau robotul! "Cind este lasat singur, incepe sa exploreze ce este prin jur. Raspunde la semnalele venite din mediul inconjurator. Merge, alearga, se tiraste, se aseaza, sta culcat, se rostogoleste, se ridica la comanda. Stari: jucaus, rautacios, curios, suparat, deprimat, nepoliticos. Imita sunetele unui ciine real: latra, schelalaie, miriie, gifiie, etc... Face tot felul de reprezentatii la comanda: se rostogoleste, o face pe mortul, da labuta, cerseste mincare. Zgarda laser ii permite stapinului sa-l conduca pe unde vrea. Poate fi un bun paznic, devine agresiv daca apasati butonul ciine rau!".

Bodyguard pe baterii

O alta noutate absoluta este si modelul Roboquad, la doar 399,9 RON. Acesta are patru picioare si o mobitate uluitoare. Astfel ca poate fi foarte bine folosit si ca avansat sistem de securitate, pentru supravegherea si paza locuintelor sau a birourilor. Caci poate reactiona foarte rapid la stimulii din mediu inconjurator si poate urmari un obiect in miscare in orice directie. Scaneaza incaperea cu un fascicul infrarosu focalizat, sesizind obiecte pina la patru metri distanta, identificindu-le marimea si detaliile spatiale. Pe scurt, daca un intrus intra in casa, robotelul il repereaza imediat, chiar daca este intuneric. Il urmareste peste tot, putind trece chiar dintr-o incapere in alta. Daca este programat sa fie agresiv, ii sperie pe intrusi fugind spre ei cu viteza a treia si scotind sunete ciudate. Daca este atacat el de intrus, robotelul se apara singur: o rupe la fuga, isi aprinde toate luminile, se ascunde intr-un loc ferit, de obicei sub o masa sau pat si isi da volumul la maxim, "urlind ca din gura de sarpe...". Tot la capitolul roboti inteligenti figureaza si Dragonfly, care este prima insecta radiocontrolata din l, capabila de manevre in spatii strimte. Poate decola de pe orice suprafata, se poate inalta, cobori in picaj si chiar ateriza usor, fara probleme. Mai exista insa si Roboraptorul, care este un dinozaur care raspunde agresiv sau jucaus, depinde de cum este programat, la orice stimul exterior. El este capabil sa distinga din ce parte vine un zgomot si sa se indrepte automat acolo, sa ia in falci diverse obiecte sau sa vineze mici obiecte in miscare din incapere. Nu bagam mina in foc ca va va scapa astfel de muste si tintari, dar, oricum, este distractiv sa vezi un dinozaur vinind prin dormitor.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.