Google interzice publicitatea pentru serviciile de referate online.

Sa ne imaginam urmatorul scenariu. Toate cartile lumii sunt scanate si incarcate in memoria unui computer. Se foloseste apoi o aplicatie care le compara textele pentru a afla cine a copiat de la cine. Probabil ca am afla multe lucruri interesante in urma acestei investigatii. Dincolo de poveste, realitatea este si mai atractiva. In ultimii ani, lupta antiplagiat a intrat in era high-tech. Asistam acum la nasterea unei piete din ce in ce mai sofisticate, in care aplicatiile software incearca sa-i identifice pe copiatorii de meserie.

Totul a pornit de la nevoia universitatilor moderne de a-si obliga studentii sa-si faca singuri temele. In jurul Internetului inflorise deja o industrie foarte bogata a referatelor online, iar profesorii observau din ce in ce mai multe citate identice in lucrarile pe care le primeau. Si nu e de mirare pentru ca, de fiecare data cand acceseaza Internetul, studentul modern este asaltat de milioane de referate, teze si lucrari de doctorat.

60% din americani copiaza referate

Unele website-uri isi ofera materialele pe bani, altele aleg modelul publicitar pentru a-si creste veniturile. Potrivit unui reportaj al BBC, in Marea Britanie se vand, prin intermediul Internetului, anual, peste 12.000 de referate. Pretul acestora poate sa urce, in functie de nevoile cumparatorului, pana la 5.000 de lire sterline. In SUA, lucrurile stau si mai grav.

Un raport al Centrului pentru Integritate Academica, realizat la finalul anului 2006, arata faptul ca peste 60% din liceenii americani admit ca au copiat integral sau partial idei intalnite in referate accesibile online. Website-uri precum schoolsucks.com ofera adolescentilor americani zeci de mii de referate online, cu subiecte pornind de la drept la biologie.

In Marea Britanie au aparut si primele website-uri care ofera protectie totala impotriva aplicatiilor antiplagiat folosite de universitati. In cazul referatelor furnizate de aceste surse, pretul poate varia de la 90 de lire pentru un referat de 1.000 de cuvinte, pana la 20.000 de lire sterline pentru o teza de doctorat de peste 30.000 de cuvinte. Unul dintre website-urile britanice afirma chiar ca referatele furnizate nu vor fi detectate de aplicatiile antiplagiat folosite de universitati si ofera suma de 500 de lire pentru fiecare student care a fost acuzat de plagiat dupa ce a achizitionat astfel de lucrari.

Potrivit unui interviu acordat editiei online a publicatiei �The Times�, Peter Taylor (fondatorul Coursework.info, librarie online de referate si lucrari academice) pretinde ca anul trecut s-au inregistrat peste 240.000 de noi utilizatori, aducand compania la o cifra de afaceri de 400.000 de lire si un profit de 50.000 de lire. Pentru universitati, realitatea este atat de ingrijoratoare, incat a provocat reactii la cel mai inalt nivel.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.