Uniunea Europeana a adoptat, de curand, o lege prin care se prevad pedepse drastice pentru persoanele care practica pirateria de orice fel, in scopuri comerciale.

Copierea de muzica, de filme, de solutii software sau contrafacerea medicamentelor sau a produselor de lux la scara comerciala, prin incalcarea cu buna stiinta a drepturilor de proprietate intelectuala, constituie act criminal si se pedepseste conform legii.

Acestea sunt doar cateva dintre prevederile noii propuneri legislative, votata in Parlamentul European cu 374 de voturi pentru si 278 impotriva, care mai are nevoie acum de aprobarea celor 27 de guverne ale statelor membre, pentru a putea intra in vigoare. Este, altfel spus, un nou test care vizeaza echilibrul Uniunii Europene dupa esecul inregistrat de catre proiectul Constitutiei.

Noua lege mai prevede ca toate statele pot sa isi stabileasca individual limitele maxime ale amenzilor si ale sentintelor de condamnare la inchisoare, insa nu se accepta prin conventie pedepse mai mici de 300.000 euro pentru infractiuni comise de grupuri de crima organizata care pun in pericol sanatatea publica si nici mai mici de 100.000 euro pentru infractiuni de o importanta mai mica, pedepsite doar cu amenzi. Acestea sunt, in urma noii legi, semnificativ mai ridicate fata de cele existente in prezent si variaza intre cateva sute de euro si maximum 3 luni de inchisoare in Grecia - si cateva zeci de mii de euro, in Olanda, unde, ca si in alte tari, precum Marea Britanie sau Germania, pedepsele pot atinge chiar si 10 ani de inchisoare.

De asemenea, se aplica pedepse importante si pentru cei care incurajeaza sau sprijina diverse persoane sau grupuri in scopul savarsirii pirateriei, autoritatile primind dreptul prin lege de a confisca si distruge bunurile contrafacute.
Prin aceasta lege nu se prevad insa niciun fel de pedepse pentru incalcarea drepturilor de autor in interes personal, avand ca scop principal "pedepsirea criminalilor, ci nicidecum intemnitarea copiilor care descarca muzica de pe Internet", potrivit spuselor unui grup de parlamentari europeni. Prin aceste decizii se are in vedere descurajarea traficului ilegal de bunuri care trec prin Uniunea Europeana, prin pedepsirea celor care comit aceste fapte pe teritoriul Uniunii si se au in vedere importante interese economice ale Uniunii Europene.

Astfel se incearca prin aceste masuri sa se reduca semnificativ valoarea estimata la peste 350 de milioane de euro, pe care Uniunea Europeana le pierde din cauza taxelor si a vanzarilor pierdute datorate pirateriei si a activitatilor de contrafacere a marfurilor, conform studiilor facute in ultimii ani.

Legea intervine si ca urmare a largirii Uniunii de la 1 ianuarie 2007, dar si a politicilor europene de a readuce Uniunea pe primul loc privind cea mai scazuta rata a pirateriei, pozitie ocupata in prezent de Statele Unite ale Americii, cu o rata de 25% a pirateriei informatice.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.