Aproape o treime din utilizatorii de Internet din Romania folosesc magazinele online sau portalurile de licitatie ca loc pentru cumpararea de diverse bunuri, potrivit unui studiu al companiei Gemius.

Cumparaturile online, preferate de 29% dintre internautii romani Compania Gemius Research a facut cercetari privind atitudinea si preferintele utilizatorilor de Internet legate de cumparaturile online in cateva tari din Europa centrala si de est: Republica Ceha, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Rusia, si Ucraina. Studiul se refera la tema produselor favorite cumparate pe Internet, frecventa cumparaturilor si intentia de cumparare. Studiul scoate in evidenta si clasamentul magazinelor electronice si a portalurilor de licitatie.

Suporteri prevazatori ai cumparaturilor online

Ca urmare a proiectului defasurat in Romania, Gemius a aflat ca in ciuda gradului foarte mare de cunostere a conceptului de cumparaturi online, 97% dintre cei intervievati au auzit despre el, doar 29% dintre toti utilizatorii de Internet au facut cumparaturi online. Este si mai surprinzator in momentul in care analizam atitudinea pozitiva a celor intervievati privind cumpararea - 65% dintre ei agreaza sau chiar iubesc acest mod de petrecere a timpului.

44% dintre utilizatorii de Internet considera acest lucru ca avand un grad mediu de risc din punct de vedere al tranzactiilor financiare. Sase procente dintre acestia, care au facut cumparaturi pe Internet, au admis ca un grad mai ridicat de securitate a platilor i-ar face sa cumpere mai des. Imbunatatirea sigurantei livrarilor ar duce de asemenea la cresterea frecventei cumparaturilor (in jur de 6% dintre cumparatorii intervievati).

In plus fata de numarul mic de cumparatori pe Internet, cei mai multi dintre ei sunt departe de a cumpara in mod frecvent - doar 15% cumpara cam o data pe saptmana. Totusi 42% dintre cei care au facut cumparaturi pe Internet au admis ca vor cumpara mai des. O motivatie importanta ar fi imbunatatirea propriei lor situatii financiare, precum si oferte speciale, discounturi si preturi mici. Luand in calcul ceea ce se cumpara de obicei, aceasta nu este o surpriza. Cele mai populare produse cumparate in magazinele online sunt telefoanele si accesoriile (29%) si, in cazul licitatiilor, computere (39%).


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.