Numarul amenintarilor informatice raportate la nivel mondial este din nou in crestere, dupa o scurta perioada de declin, arata un raport intocmit de Trend Micro pe baza datelor adunate de laboratoarele companiei in ultimele 15 luni.

Declinul s-a produs numai catre sfarsitul anului trecut, mai ales in perioada noiembrie-decembrie 2006. In tot acest rastimp, autorii de amenintari informatice si-au schimbat atitudinea, indreptandu-si eforturile de la scrierea de virusi si viermi cu raspandire rapida in mediul virtual catre atacuri informatice directionate, explica specialistii de la Trend Micro.

In primul trimestru din 2007 s-a constatat o creste brusca a numarului de amenintari informatice raportate fata de noiembrie-decembrie 2006. Iar daca in "epoca" virusilor si troienilor, frecventa aparitiei unei noi amenintari era determinata de diversificarea unei familii de malware (spre exemplu, un virus putea avea in cateva luni zeci de variante, unele mai eficiente decat altele), evolutia recenta poate fi atribuita cresterii numarului de atacuri de mica amploare dar directionate (precum phishing-ul), tendinta ce va marca si urmatoarele luni, Autorii atacurilor directionate mizeaza in special pe eficienta lor, acestea putand fi usor adaptate pentru multiplicarea rezultatelor (de cele mai multe ori financiare) in alte regiuni ale globului.

Totusi, procentual, cele mai numeroase amenintari au ramas si in primul trimestru al acestui an "ramasitele" erei virusilor si viermilor. Provenind din familii gen NETSKY, BAGLE, MYDOOM, MOFEI si PARITE, prezenta lor semnificativa pe Internet este edificatoare pentru durata si efectele la scara larga ale tehnicilor de propagare si schemelor de inginerie sociala puse in miscare in acea perioada.

Top 20

Clasamentul primului trimestru a fost dominat de viermi, primul loc fiind in continuare ocupat de WORM_NYXEM.E, un vierme mass-mailing ce se propaga prin retea, sustinut de o schema de inginerie sociala ce foloseste tentatia site-urilor pentru adulti. Viermi deja invechiti, cum ar fi NETSKY sau BAGLE, sunt inca bine pozitionati dat fiind ca multi utilizatori nu isi actualizeaza programele de securitate sau nu folosesc deloc astfel de programe.


Despre autor:

Sursa: Gecadnet.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.