Jocurile video, motorul secret al industriei hardware Pasiunea oamenilor pentru jocuri video din ce in ce mai complexe a facut ca tehnologia hardware sa evolueze extrem de rapid, depasind si cele mai optimiste previziuni, iar schimbarile continua intr-un ritm alert.

Daca faimosul ping-pong, primul joc video din lume, se juca pe televizor inca din anii '60, aparitia primelor calculatoare a facut ca divertismentul - si, prin urmare, si jocurile - sa se mute pe computer, care insa era insuficient pregatit pentru jocuri. In anii '83-'84, popularitatea computerelor (Commodore, IBM, Apple) a produs un crah pe piata consolelor video care functionau pe vechiul televizor, multi producatori de software si hardware declarandu-se in faliment. Apoi, pentru a creste vanzarile, inginerii s-au luptat continuu sa imbunatateasca performantele hardware ale calculatoarelor, iar acum am ajuns sa avem pe birou adevarate servere, iar PC-ul vechi s-a mutat in buzunar.

Odata cu evolutia tehnologiei hardware si cu dezvoltarea de platforme software noi, vin si producatorii de jocuri video cu noi efecte, mai aproape de lumea reala, mai aproape de filmele de la Hollywood, astfel incat partea de hardware trebuie din nou sa se adapteze. Acest lucru este insa benefic si pentru vanzatorii de tehnologie, dar si pentru producatorii de jocuri, deoarece se genereaza aplicatii cu din ce in ce mai multi utilizatori, care platesc pentru a se bucura de aceste jocuri.

Vanzatorii, in avantaj

Atat vanzatorii de hardware, cat si cei de jocuri sunt de acord in privinta impactului important al divertismentului asupra evolutiei tehnologiei. "Piata jocurilor se dezvolta continuu. Pe masura ce devin mai complexe au nevoie de un suport stabil si din partea componentelor hardware. Astfel, gamerii care doresc sa se bucure de cele mai noi jocuri de pe piata au nevoie si de tehnologii hardware cat mai performante. De aceea producatorii se straduiesc sa fabrice tehnologii cat mai performante, iar retailerii doresc sa aduca pe piata tehnologii cat mai noi, tocmai pentru a satisface aceasta nevoie a clientilor care tind, in ultimul timp, sa se orienteze catre tot ceea ce este nou, pretul nemaijucand un rol foarte important in decizia lor", a declarat, pentru SFin, Jiri Rizek, CEO al Flamingo.

Pasiunea gamerilor s-a dovedit o afacere extrem de profitabila nu doar pentru producatorii de jocuri, ci si pentru cei de hardware. Acest lucru s-a intamplat gratie dorintei acestora ca jocurile sa devina cat mai reale din punctul de vedere al graficii. Producatorii de hardware au incercat intotdeauna sa fie cu un pas inaintea prezentului, pentru a putea satisface dorintele pasionatilor de jocuri, adauga seful Flamingo.

Opinia este impartasita si de principalii concurenti. "In Romania, jocurile video au o influenta mare asupra pietei de PC-uri, in conditiile in care, in acest spatiu, PC-ul este folosit in cel mai mare procent pentru aceste experiente virtuale, comparativ cu utilizarea consolelor dedicate", spune Catalin Butolo, director de marketing al K Tech Ultra Pro.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.