Desi Microsoft a dominat autoritar pana acum acest segment, de cele mai multe ori chiar si incercarea schimbarii sistemului de operare fiind compromisa de lipsa unei alternative reale pentru software-ul de birou, situatia incepe sa se schimbe.

Pe de o parte, varianta alternativa gratuita Open Office isi imbunatateste performantele si functionalitatea de la versiune la versiune, constituindu-se intr-o alternativa serioasa. O alta amenintare vine din partea Google, prin intermediul solutiilor online alternative la Word si Excel, combinate cu solutia de e-mail deja cunoscuta Gmail, reunite la inceputul acestei luni in pachetul dedicat mediului de afaceri Google Apps Pro. Vom analiza aceste alternative in articole viitoare.

In fata acestor amenintari, Microsoft raspunde cu Office 2007, iar azi vom analiza propunerea Microsoft din punctul de vedere al noilor facilitati.

O interfata mai intuitiva si mai simpla

Lansata in aceeasi zi cu Windows Vista, noua suita de aplicatii de birou, desi a primit doar locul doi in media, ocupa primul loc din punctul de vedere al interactiunii cu utilizatorul. Disponibile pentru piata din Romania in 5 pachete diferite, aplicatiile Office, pe care cei mai multi le considera principala motivatie a detinerii unei statii de lucru, au trecut pentru prima oara de la aparitie printr-o adevarata revolutie.

Ca orice revolutie insa, va avea nevoie de o perioada de familiarizare cu noul sistem si, cu siguranta, vor exista si partizani ai vechiului "regim".

In primul rand, la nivel de interfata, lucrul cu aplicatiile este mai intuitiv si mai simplu. Denumita de Microsoft Ribbon, aceasta reuneste toate functiile disponibile anterior in meniuri. Nu a fost lasata deoparte niciuna dintre facilitatile anterioare, dar au fost grupate mai firesc, avand, de asemenea, un comportament dinamic, extinzandu-se pe masura ce utilizatorul lucreaza cu noi functii.

La fel de important, desi mai putin vizibil, este faptul ca Microsoft a renuntat la vechiul format proprietar al documentelor in favoarea unuia nou standardizat, avand la baza limbajul XML. Aceasta modificare va da posibilitatea si altor producatori de aplicatii sa foloseasca formatul, acest pas deschizand drumul interoperabilitatii aplicatiilor de birou si dezvoltarii de noi aplicatii care sa foloseasca in mod direct continutul acestui format.

Word 2007

Principala aplicatie a pachetului, cea care a trimis masinile de scris in cartile de istorie, a primit cea mai mare atentie.

Gratie noii interfete Ribbon, au iesit la iveala o mare parte din functionalitatile care pana acum erau ascunse in meniurile stufoase, iar focusul Microsoft este de a introduce grafica in toate documentele. Copertele (Cover Pages), Smart Art si noul Chart Engine va vor ajuta sa realizati documente care vor impresiona placut prin aspectul profesional, similare celor din ziare sau reviste. De altfel, pentru prima data de la lansarea Office, a fost inlocuit fontul de baza Times New Roman cu Calibri, care da o nota de eleganta documentelor si care vine sa accentueze schimbarea.

Aplecarea catre usurinta in utilizare este reliefata de noile facilitati disponibile atunci cand ai nevoie de ele, fara a mai cauta prin meniuri. De exemplu, la selectarea unui text apare automat, in dreapta sus a cursorului, un meniu transparent cu operatiunile de baza care se pot efectua: schimbari de font, de format, de culori sau de formatare.
O alta functie utila este modificarea barei de status din partea de jos a ecranului, care contine acum numarul de cuvinte din document, precum si optiuni de vizualizare rapida sau de zoom in cadrul documentului.

Ca o constanta a facilitatilor de imagine este evidenta dorinta a Microsoft de a pozitiona noul Word, dincolo de functionalitatea de baza, drept o aplicatie care ajuta utilizatorul sa produca documente care sa arate mai bine, intr-un mod relaxant, usor de utilizat.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.