Ce aduce noul sistem de operare cumparatorilor sai, care sint editiile lansate, care sint cerintele hardware pentru acestea si de ce am instala sau nu Windows Vista.

"Cotidianul" va prezinta o radiografie a celui mai recent sistem de operare Microsoft, dezvoltat in cinci ani cu sase miliarde de dolari.

Windows Vista este ultimul din seria Microsoft Windows, o linie de sisteme de operare folosite pentru calculatoarele personale, atit cele ale utilizatorilor casnici, cit si corporate. Vista vine in sase versiuni, fiecare cu plusurile si cu minusurile sale. Utilizatorul care vrea sa treaca la Vista trebuie sa stie exact de ce are nevoie, altfel risca sa cheltuiasca bani pentru facilitati pe care nu le va folosi niciodata.

Windows Vista este ultimul din seria Microsoft Windows, o linie de sisteme de operare folosite pentru calculatoarele personale, atit cele ale utilizatorilor casnici, cit si ale celor care lucreaza pentru diferite firme. Inainte de a fi anuntat, la 22 iulie 2005, Vista era cunoscut sub numele de cod "Longhorn". La 8 noiembrie 2006, dezvoltarea Windows Vista a luat sfirsit, sistemul fiind gata de productia in masa. In urmatoarele doua luni a fost livrat catre abonatii MSDN, TechNet Plus si TechNet Direct, ca si catre producatorii de software si hardware.

La 30 ianuarie 2007, Vista a fost lansat la nivel mondial, fiind disponibil publicului general. Lansarea a venit la mai bine de cinci ani de la predecesorul sau, Windows XP, aceasta fiind cea mai lunga perioada de timp intre doua lansari de Windows.

Bill Gates, fondatorul Microsoft, spune despre Vista ca este cel mai bun produs lansat vreodata de companie, in conditiile in care cei cinci ani de dezvoltare au scos din buzunarele Microsoft sase miliarde de dolari. Gates sustine insa ca au fost cel mai bine cheltuite sase miliarde de dolari din istoria Microsoft.

Windows Vista vine in sase editii si are pretentia de a revolutiona piata IT mondiala.

Windows Vista Starter

Foarte asemanatoare cu Windows XP Starter Edition, aceasta editie va fi limitata la pietele in curs de dezvoltare precum Columbia, India, Thailanda, Indonezia sau Filipine, in principal pentru a oferi o alternativa legala copiilor piratate. Nu va fi disponibila in Statele Unite, Canada, Europa sau in Australia. Are foarte multe limitari, printre care faptul ca nu permite unui utilizator sa lanseze mai mult de trei aplicatii concomitent, nu accepta conexiuni in retea, are o limitare a memoriei fizice la 256 MB si ruleaza doar pe 32 de biti. Suporta doar procesoarele Duron, Sempron si Geode de la AMD si Celeron si Pentium III de la Intel.

Windows Vista Home Basic

Asemanator cu Windows XP Home Edition, Home Basic este destinat utilizatorilor cu bugete reduse, care nu au nevoie de suport media avansat pentru acasa. Interfata Windows Aero cu ferestre translucide nu este inclusa in aceasta editie. Versiunea Home Basic pe 64 de biti suporta pina la 8 GB de memorie fizica, si va avea suport tehnic pina in 2012.

Windows Vista Home Premium

Contine toate caracteristicile Home Basic. Aceasta editie suporta, de asemenea, mai multe optiuni destinate segmentului de utilizatori casnici, precum suport HDTV (High-Definition Television). Are jocuri in plus, suport pentru laptop sau tablet PC, proiector, touchscreen. Home Premium suporta 10 conectii in retea, comparativ cu cinci la Home Basic. Versiunea inclusa de Meeting Space permite si interactiunea (in Home Basic conferintele pot fi doar privite). Aceasta editie este comparabila cu Windows XP Media Center Edition. Versiunea pe 64 de biti suporta pina la 16 GB de memorie fizica si are, de asemenea, suport tehnic pina in 2012.

Windows Vista Business

Comparabil cu Windows XP Professional si Windows XP Tablet PC Edition, Windows Vista Business Edition este destinat segmentului de afaceri. Include toate caracteristicile din Home Premium, cu exceptia Windows Media Center si tehnologiile legate de aceasta si Parental Controls. Include serverul web IIS, suport pentru fax, Client RMS (Rights Management Services), criptare a sistemului de fisiere, doua socket-uri (procesor dual), suport offline pentru fisiere, o versiune full a Remote Desktop, precum si o serie de alte optiuni care usureaza afacerile si care nu sint disponibile in Home Premium. Versiunea pe 64 de biti suporta 128 GB de memorie. Suportul tehnic dureaza pina in 2012, cel extins pina in 2017.

Windows Vista Enterprise

Aceasta editie este destinata afacerilor mari, fiind gindita ca o supervarianta a editiei Business. Printre componentele suplimentare se afla un suport multilingv pentru interfata, BitLocker Drive Encryption (sistem de criptare a hard-disk-ului) si suport pentru aplicatii UNIX. Aceasta editie nu va fi disponibila prin reteaua de retail, ci prin Microsoft Software Assurance si va suporta rularea mai multor masini virtuale. Varianta pe 64 de biti suporta 128 GB RAM, iar suportul tehnic este identic cu cel Business Edition.

Windows Vista Ultimate

Aceasta editie combina toate caracteristicile Home Premium si Enterprise, plus un program care imbunatateste performanta jocurilor (WinSAT) si "Ultimate Extras" (o serie de optiuni suplimentare). La 7 ianuarie 2007, Microsoft a anuntat, la CES, care vor fi o parte a acestor componente suplimentare: "Dream Scene", un program care permite rularea unui clip video in loc de o poza statica pe desktop (de exemplu, o cascada care curge), "Hold’Em", o versiune adaptata pentru Vista a jocului de poker Texas Hold’Em, pachete multilingve pentru interfata, care permite ca mai multe persoane, vorbitoare de limbi diferite, sa imparta acelasi calculator, BitLocker Online Secure Key Storage, unde clientii Ultimate primesc dreptul de a stoca intr-un loc sigur, online, cheile lor de criptare si "Digital publications", o colectie de sfaturi si linkuri catre resurse pentru exploatarea maxima a Vista Ultimate.

Aceasta versiune are ca destinatie utilizatorii avansati de PC-uri, cei care le folosesc pentru jocuri video, profesionisti multimedia si entuziasti ai calculatoarelor. Versiunea pe 64 de biti suporta 128 GB de RAM, iar suportul tehnic are aceeasi durata de viata ca la Business sau Enterprise.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.