Cresterea pentru piata de IT din Romania, in perioada 2006-2007, va mentine o tendinta de aproximativ 12%, se arata in ultimul studiu de piata realizat de catre IDC (International Data Corporation). Pentru anul 2007 se estimeaza o cifra de 1,5 miliarde dolari, din care aproximativ 35% va reprezenta sectorul de software.

Conform estimarilor IDC (International Data Corporate), piata de solutii software va cunoaste o crestere, la nivelul anului 2007, de 22%. "Se anticipeaza ca anul 2007 sa confirme o dinamica aparte pe segmentul pietei IMM, in special pe segmentul companiilor medii.

De asemenea, economia romaneasca ofera oportunitati pentru implementari de proiecte complexe pe segmentul companiilor mari", spune Anca Crahmaliuc, marketing manager la Siveco Romania. Din perspectiva IDC, piata solutiilor EAS va creste in 2007 cu 22% fata de 2006, adauga Crahmaliuc. Potrivit acesteia, in viitor, se va inregistra o evolutie superioara pe verticalele de productie si utilitati, dar atentia va fi indreptata si asupra segmentului reprezentat de institutiile statului, avand in vedere proiectele romanesti cu specific IT in noul context post-aderare.

Vom exporta software de 500 mil. euro

Potrivit evaluarilor realizate de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, anul 2006 a insumat cca 450 de milioane euro din exportul de solutii software, spune oficialul Siveco. Pentru anul 2007, exista previziuni optimiste in ceea ce priveste evolutia exportului de software, estimandu-se o crestere la peste 500 milioane de euro, din perspectiva unei cresteri a exportului de IT estimata la aproape 1 miliard euro.

"Aceasta evolutie va fi adanc influentata de noua perspectiva a Romaniei - de stat membru al UE si de ceea ce implica aceasta: deschiderea granitelor si impunerea, atat in interior, cat si in exterior, a adevaratilor profesionisti", explica Crahmaliuc.

Studiul "Industria IT&C in Romania 2005-2006" elaborat de Mircea Vuici pentru Institutul pentru Tehnica de Calcul arata ca "sectorul de software si servicii continua sa fie cel mai dinamic sector al industriei IT&C, cu o rata estimata de crestere a cifrei de afaceri, exprimata in dolari, 2005 fata de 2006, de 35%. Pentru 2006 estimarile lui Vuici aratau ca se va atinge o cifra de afaceri globala de peste 1,65 miliarde euro. Explicatiile acestei dinamici deosebite a pietei de profil sunt cresterea cererii pe piata interna (atat la nivelul institutiilor publice, cat si in sectorul privat) sub presiunea alinierii la standarde europene, cat si cresterea exportului (in special pentru segmentul de servicii).

Aprecierile din studiul lui Vuici aratau ca ponderea pietei IT in totalul pietei IT&C continua sa fie mica - aproximativ 21%, data fiind evolutia sectorului de comunicatii. De asemenea, se mentine "dezechilibrul" intre software si servicii si hardware in piata IT, software si servicii reprezentand doar aproximativ 25%, fata de 47% media CEE si 67% media UE.

Cele mai dorite sunt aplicatiile de gestiune a intreprinderii si resurselor

Conform unui studiu IDC din toamna 2006, aplicatiile cele mai solicitate de clienti sunt cele de gestiune a intreprinderii si resurselor, aplicatii de tip financiar, de management al stocurilor si de management al operatiunilor de productie.

Acelasi studiu indica sectoarele cu cele mai mari valori ale achizitiilor IT, aceleasi in ultimii ani: administratia publica, sectorul utilitatilor, telecom si sectorul financiar-bancar. Estimarile facute de Vuici aratau ca in 2006 exporturile de software si servicii vor depasi cifra de 400 mil. euro, fata de aproximativ 280 mil. euro in 2005, in traducere - o crestere de aproximativ 40%.

Cea mai mare parte din exporturile de produse si servicii ale industriei IT este datorata serviciilor, mentinandu-se tendinta din anii trecuti, se mai arata in studiu. Aceasta componenta este sustinuta din cresterea activitatilor de outsourcing ale companiilor locale, dar mai ales din deschiderea unor centre de cercetare-dezvoltare si suport ale unor companii multinationale in Romania.

Outsourcing-ul, datorat costurilor reduse din Romania

Este stiut deja ca Romania este o locatie preferata de catre marile companii care dezvolta in tara noastra produse si servicii pe care apoi le vand in intreaga lume. Atuurile care pozitioneaza Romania ca locatie preferata pentru outsourcing/offshoring in Europa tind sa migreze de la costuri reduse (ale fortei de munca, sau alte costuri de relocare), catre aspecte care implica valoare adaugata mare - calitatea serviciilor si a fortei de munca, multilingvismul si compatibilitatea culturala.

"Astazi, se poate vorbi de o piata romaneasca de IT matura, ce a inregistrat cea mai accelerata crestere din Europa in anul 2006. Alaturi de avantajul reprezentat de consolidarea pietei interne, firmele straine au intuit si pozitia strategica pe care Romania o are, din punct de vedere geografic, in Europa. Aceasta localizare spatiala permite stabilirea de relatii de afaceri cu companiile provenind din multiple tari, un acces mai larg catre parteneriate si, astfel, perspective mai bune de evolutie", arata Crahmaliuc. Printre alti factori se numara si cresterea macroeconomica, mediul de afaceri favorabil, precum si aderarea la Uniunea Europeana. Potrivit Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii, primele 5 firme, dupa cifra de afaceri, pe software si servicii sunt: IBM Romania, S&T Romania, Forte Business Services, Romsys, Siveco.

Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si Ministerul Economiei si Comertului au lansat primul brand de export pentru sectorul IT "Romania IT", in urma unei investitii de circa 400.000 de lei noi, alte 400.000 de lei fiind alocate pentru promovarea brandului pe piata externa in decursul acestui an.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.