Intr-o epoca caracterizata de accesibilitatea informatiilor, creatorii de virusi se folosesc de evenimentele de larg interes pentru a raspandi amenintarile informatice

Evenimentele politice, atentatele teroriste si tot ce poate insemna o stire de ultima ora de larg interes au adus creatorilor de virusi o noua unealta prin care sa insele vigilenta internautilor. Ultimul virus care se bazeaza pe acest model este construit in jurul anuntului conform caruia liderul cubanez Fidel Castro a incetat din viata.

Anuntul fals "Fidel Castro e mort", care circula pe internet, contine un virus care ataca mii de computere, a avertizat "asociatia utilizatorilor spanioli de internet", potrivit NewsIn. Asociatia a sublinat ca e-mailul contine un virus de tip Trojan care se activeaza prin accesarea fisierului atasat.

Virusul informatic "este pe cale sa afecteze mii de calculatoare", de cand numeroasele speculatii asupra gravitatii starii de sanatate a liderului cubanez Fidel Castro au explodat in ultimele zile, previne asociatia.

Nu doar Fidel Castro este purtatorul exclusiv al acestui virus. El acompaniaza in acelasi timp mesaje cu continutul "Hugo Chavez e mort", "Presedintele rus Putin e mort" sau "Saddam Hussein traieste", atentioneaza asociatia spaniola. Alte mesaje false infectate anunta ca "o racheta rusa loveste un satelit chinez", "al treilea razboi mondial incepe imediat" sau "Primul act de terorism nuclear!".

Un alt eveniment care a starnit imaginatia creatorilor de virusi informatici a fost furtuna Kyrill, care a lovit o parte a Europei saptamana trecuta. Potrivit F-Secure, societate finlandeza de securitate informatica, virus informatic ce foloseste date depre furtuna a atacat vineri sistemele calculatoarelor din lumea intreaga.

"Un puternic atac in retea a fost lansat, joi dimineata, la nivel mondial, folosind informatii despre furtuna din Europa ca momeala pentru a insela vigilenta utilizatorilor", spun reprezentanti ai companiei care face programul antivirus F-Secure.

Virusul aparea in cutiile postale electronice (inbox) sub subiectul "230 de morti in urma unei furtuni in Europa", impreuna cu cateva fisiere executabile atasate si numite "Full Clip.exe", "Full Story.exe", "Read More.exe" sau "Video.exe". El se activeaza cand utilizatorul calculatorului acceseaza fisierul atasat.

Virusul este din clasa cailor troieni (Trojan) si instaleaza pe computerele infectate un "port deschis" care permite creatorilor lui sa aiba acces la memoria interna a calculatorului, sa foloseasca toate informatiile sau sa le stearga continutul.

"Posibila intentie a creatorilor virusului este de a forma o retea de calculatoare infectate pentru a fura informatii si a propaga mesaje nedorite (spam)", potrivit reprezentantilor F-Secure. "Grupurile care creeaza asemenea virusi utilizeaza, in mod evident, toate tehnicile, speculand pana si tragediile de acest tip, pentru a avea acces in calculatoarele vulnerabile", a declarat Mikko Hypponen, responsabil cu cercetarea la F-Secure. Virusul a fost detectat prima data in Asia, unde probabil a fost creat, au adaugat reprezentantii societatii.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.