Anul 2006 va ramine probabil in istorie ca anul in care virusii informatici au devenit un fenomen secundar in securitatea IT, facind loc traficului de informatii pe bani grei.

Un studiu al GECAD afirma ca anul trecut a fost primul din ultimele doua decenii in care nu a aparut nici macar un singur virus foarte periculos, si al doilea an de cind nu a mai aparut nici un astfel de virus nou. Mai mult, ultimul virus care reprezinta o amenintare medie, Netsky_D, a aparut in martie 2006, iar de atunci nimic altceva decit multi virusi de o mica importanta.

Creatorii de malware s-au reprofilat pe obtinerea de profit si in prezent se organizeaza in structuri de tip mafiot, care au drept singur obiectiv traficul cu informatii contra cost. Atacurile de spyware si spam au atins cote insuportabile in 2006, iar furturile de identitate (phishing) s-au inmultit si ele. Una dintre cele mai ingrijoratoare tendinte in 2006 a fost inmultirea vulnerabilitatilor in principalele sisteme de operare si aplicatii. Astfel, Microsoft a anuntat 140 de vulnerabilitati in 2006 pentru sistemele si aplicatiile sale, in timp ce pentru restul sistemelor de operare si al aplicatiilor principale s-au inregistrat peste 90 de vulnerabilitati importante.

2007: spam si spyware

In 2007 se vor accentua forme noi de spam, precum spamul sub forma de imagine. Daca spamul reprezinta in mod obisnuit circa 80% dintre mesajele care ajung pe serverele unei companii, in Romania, 38% dintre toate mailurile care circula in interiorul organizatiilor sint considerate a fi tot spam, mesaje fara legatura cu afacerea in sine (glume, birfe etc.).

Nu mai putin de 82% dintre companiile romanesti se confrunta cu atacuri zilnice de tip spyware. Dintre acestea, aproximativ 13% sint tinta predilecta a atacurilor spyware semnificative, cu peste 50 de atacuri pe zi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.