The Venice Project este numele de proiect secret al urmatoarei aventuri in care s-au lansat creatorii Skype. Aproape 6.000 de oameni din intreaga lume experimenteaza facilitatile proiectului in timp ce dumneavoastra cititi aceste randuri. Daca toate lucrurile merg bine, anul 2007 ar trebui sa aduca o oferta de nerefuzat pentru orice utilizator de Internet: posibilitatea de a urmari gratuit, prin Internet, un numar nelimitat de programe video si canale de televiziune. Un lucru la care cablistii din Romania ar trebui sa fie foarte atenti pentru ca s-ar putea dovedi o amenintare serioasa, care ar putea modifica intreaga industrie.

Din ce in ce mai des in ultima vreme, companiile de Internet gasesc solutii pentru a provoca industrii pe care unii le credeau adanc ancorate in lumea reala. Asa s-a intamplat mai intai cu telefonia fixa, apoi cu telefonia mobila. Radiourile si presa traditionala au cunoscut si ele concurenta Internetului ca mediu alternativ de exprimare. Acum a venit vremea sa se schimbe si modul in care percepem televiziunea traditionala.

Un antreprenor suedez

Niklas Zennstrom este un cetatean suedez care traieste in prezent la Londra. Are 40 de ani si e vazut ca "omul dezastru" de multe companii de telefonie clasica. Partea sa din vanzarea Skype catre eBay este estimata la aproape 400 de milioane de dolari. Investitorii ii pandesc fiecare miscare si ii ofera finantare de sute de milioane. Si-a propus sa lucreze pentru Skype si eBay inca trei sau patru ani.
Putini antreprenori se pot lauda ca au modificat substantial modul in care consumatorul percepe o industrie intreaga. Zennstrom a facut acest lucru de doua ori pana acum. Unii spun ca a distrus definitiv industria traditionala de telefonie.

Impreuna cu partenerul sau de afaceri, Janus Friis, a fondat in 2001 serviciul de partajare de fisiere Kazaa, care folosea tehnologie P2P. Acesta a devenit, in scurta vreme, cel mai folosit mijloc din lume prin care utilizatorii de Internet isi transferau muzica unul altuia. Marile case de discuri din lume s-au sfatuit si au inceput procese extrem de mediatizate impotriva Kazaa. Cum era de asteptat, Zennstrom a pierdut procesele si a stat departe de SUA timp de peste cinci ani, din cauza condamnarii pe care risca sa o primeasca pe teritoriul american. In vara lui 2006, procesul s-a incheiat prin intelegerea partilor, iar Zennstrom a primit cale libera spre SUA.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.