Cat de importante au devenit jocurile video in viata noastra?

Chiar daca dependenta de jocuri video nu este un diagnostic medical oficial, excesul in acest domeniu determina un comportament care imprumuta din caracteristicile dependentilor de diferite substante.

Inca o vacanta in care copiii si adultii nu s-au despartit de jocurile video. De ce am devenit atat de atasati de lumea oferita de aceste sisteme? Psihologii au gasit o explicatie: placerea de a juca isi are radacinile in satisfacerea principalelor nevoi psihologice. Jocurile video pot fi experimentate ca o stare de bine psihologic, cel putin pe termen scurt. Senzatia de libertate, de acumulare, de imprietenire cu alti jucatori ofera un sentiment superficial de placere.

MOTIVATIE

Psihologi de la Universitatea din Rochester, in colaborare cu o companie care se ocupa cu masurarea calitatii experientelor virtuale ale utilizatorilor, Immersyve, au chestionat 1.000 de fani ai jocurilor video cu privire la motivatia pe care o au pentru a se juca. Rezultatele l-au facut pe conducatorul studiului, psihologul motivational Richard M. Ryan, sa fie de parere ca exista o teorie mai profunda in acest domeniu decat simpla placere de a juca.

Subiectii au raspuns ca se simt cel mai bine atunci cand jocul produce experiente pozitive si provocari care utilizeaza conexiuni cu lumea reala. Cheia atractivitatii jocurilor sta, sustin specialistii, in capacitatea acestora de a oferi utilizatorului sentimentul autonomiei, al competentei si al relationarii cu mediul. Voluntarii implicati in studiu au trebuit sa raspunda unor serii de intrebari inainte si dupa experienta virtuala. Chestionarele au fost structurate pe baza unei elaborate teorii a determinarii de sine.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.