Romania avea, la mijlocul anului 2006, mai mult de 19 milioane de utilizatori de telefonie, ceea ce reprezinta un procent de circa 88% din populatie, se arata in "Raportul privind sectorul de comunicatii electronice din Romania pentru perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2006", publicat de ANRC.

In urma cu doua luni, Dan Georgescu, presedintele ANRC, arata ca, in primul semestru al acestui an, romanii au vorbit la telefon 10,61 miliarde minute, mai mult cu 27% fata de aceeasi perioada a anului trecut, astfel incat veniturile estimate pentru 2006 ale sectorului de telecomunicatii vor fi in acest an de 4 miliarde euro.

"Piata de telecomunicatii din Romania este printre cele mai dinamice si pregatite sectoare pentru aderare", a declarat, atunci, Georgescu, care a adaugat ca "telecomunicatiile au inregistrat o dinamica exceptionala, mult peste alte sectoare ale economiei".

Principalul motiv ce justifica aceasta evolutie il constituie cresterea cu 48% a traficului de voce realizat prin intermediul retelelor furnizorilor alternativi de servicii de telefonie fixa, precum si cresterea cu 25% a volumului de trafic realizat prin intermediul retelelor publice mobile de telefonie.

Ponderea cea mai mare in traficul total de voce realizat prin intermediul retelelor publice de telefonie este inregistrata de traficul realizat intre retelele mobile de telefonie - 58%.

15% cota de piata pentru furnizorii alternativi

Furnizorii de telefonie alternativa au inregistrat o crestere de 50% a cotei de piata detinute, ajungand ca la jumatatea lui 2006 sa aiba 15% pondere in total piata. Motivul este cresterea numarului de linii instalate de catre furnizorii alternativi - mai mult cu 273% fata de 30 iunie 2005. Estimarile ANRC aratau, in octombrie, ca la sfarsitul acestui an operatorii alternativi de telefonie fixa vor detine 20 la suta din piata.

Principalii clienti ai furnizorilor alternativi sunt utilizatorii persoane fizice - 85,6%, de 94 ori mai mult decat la inceputul anului 2005. Traficul de voce inregistrat prin retelele furnizorilor alternativi a avut o crestere fulminanta - peste 140%, in primul semestru al lui 2006. Numarul total de minute vorbite prin retelele publice de telefonie a inregistrat o scadere usoara - de la 4,2 miliarde minute, in primul semestru al lui 2005, la 4,1 miliarde minute in aceeasi perioada a lui 2006. Principalii actori de pe piata de telefonie fixa din Romania sunt Romtelecom, RDS&RCS si UPC-Astral.

Majorare semnificativa a numarului de furnizori de servicii de Internet

O crestere importanta se remarca si in domeniul serviciilor de acces la Internet, datorata majorarii semnificative a numarului de furnizori de astfel de servicii. Astfel, la 30 iunie 2006, erau cu 17% mai multi furnizori operationali in comparatie cu sfarsitul anului 2005. Dintre acestia, peste 800 reprezentau furnizori cu oferte comerciale de acces la Internet in banda larga, in timp ce 1.138 ofereau servicii de acces dedicat.

Analizand evolutia numarului de conexiuni de acces la Internet in functie de largimea de banda furnizata, se constata ca numarul celor in banda larga a crescut in primul semestru cu 58%. Evolutia pozitiva a numarului de conexiuni de acces in banda larga se datoreaza in mare masura evolutiei conexiunilor de acces dedicat la Internet in banda larga, care au inregistrat o crestere de 82,5% fata de sfarsitul anului 2005, ajungand la aproximativ 690.000 la 30 iunie 2006. Un alt aspect important il reprezinta cresterea constanta a ponderii conexiunilor de acces dedicat in numarul total de conexiuni de acces la Internet, in defavoarea conexiunilor de acces dial-up. Potrivit unui studiu INS, la sfarsitul lui 2005 conexiunea prin dial-up reprezenta 56,8% din total, in evidenta scadere fata de anii trecuti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.