Compania comScore realizeaza fotografii digitale ale tuturor paginilor web vizitate de catre cei peste un milion de participanti la studiile sale, inclusiv in cazul sesiunilor securizate de tranzactii cum ar fi cumparaturile online sau operatiunile bancare. Informatiile obtinute sunt apoi corelate si centralizate in studii de piata comandate de cei peste 500 de clienti ai companiei. Printre acestia se regasesc banci, institutii financiare si giganti din industria farmaceutica, sanatate, media si telecomunicatii, cum ar fi New York Times, Ford Motor sau Microsoft. Veniturile companiei comScore se cifreaza la peste 50 milioane $.

Reprezentantii companiei comScore au declarat ca participantii la aceste studii sunt voluntari care isi expun activitatile online pentru a primi dreptul de a participa la concursuri cu premii sau pentru a obtine gratuit diferite aplicatii (jocuri, screen-savere etc.). Doi oameni de stiinta sustin insa ca in prezent aplicatiile de supraveghere ale companiei sunt instalate fara consimtamantul utilizatorilor pe un numar necunoscut de sisteme.

"Aplicatiile sunt instalate pe calculatoarele utilizatorilor fara ca acestia sa accepte sa participe la astfel de studii" declara Ben Edelman, cercetator la Universitatea Harvard, dupa documentarea a cel putin 10 cazuri de descarcari neautorizate ale aplicatiilor comScore. Eric Howes, director la compania de securitate Sunbelt Software, a depistat zeci de descarcari neautorizate ale aplicatiei comScore intr-o perioada de trei luni.

ComScore neaga acuzatiile si sustine ca niciodata nu s-a intentionat instalarea unor astfel de aplicatii fara consimtamantul utilizatorilor. Totusi, un reprezentant al companiei a recunoscut ca s-au inregistrat cateva descarcari neautorizate ale soft-ului cu cateva luni in urma, datorate unei erori. Aplicatia respectiva nu a mai fost distribuita si a fost imediat retrasa de pe serverele companiei.

Nu este prima data cand compania este confruntata cu astfel de acuzatii. Cu doi ani in urma, manageri IT din cadrul unor universitati din SUA au descoperit ca aplicatia de supraveghere comScore era oferita studentilor intr-un pachet software impreuna cu un accelerator web gratuit. Programul derulat sub titulatura MarketScore a fost intrerupt deoarece multi studenti nu erau constienti ca sunt urmariti. Totusi, comScore ramane singura companie mare de cercetari online care colaboreaza cu terti pentru livrarea aplicatiilor sale. Aplicatiile de supraveghere sunt oferite in pachete software ce includ si jocuri sau fisiere video gratuite.


Despre autor:

Sursa: Gecadnet.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.