Circa o treime dintr-un esantion de 1.500 de copii, din Anglia, cu varste cuprinse intre opt si 13 ani, fac schimb de muzica folosind telefoanele mobile, fara acordul detinatorilor drepturilor muzicale, potrivit unui studiu realizat de agentia de servicii online Intuitive Media, citat de BBC.

Potrivit studiului realizat de agentia de servicii online pentru copii, Intuitive Media, aproape jumatate (45%) dintre copiii supusi sondajului au spus ca nu au schimbat muzica cu ajutorul mobilului, dar ca si-ar dori acest lucru.

Robin Hart, co-fondator al firmei Intuitive Media care a derulat sondajul, a reamintit ca muzica schimbata prin internet a reprezentat in ultimii ani o mare amenintare pentru industria muzicala, iar schimburile prin telefoanele mobile nu fac altceva decat sa inrautateasca aceasta situatie. Totusi el nu incurajeaza firmele sa se gandeasca la vreun demers legal in acest sens, avand in vedere amploarea inca redusa a fenomenului.

Voci din industria muzicala, citate de BBC, au atras de multa vreme atentia ca pirateria pe internet aduce pagube de milioane anual, desi criticii atribuie declinul acestei industrii mai degraba schimbarii tiparelor de consum. Servicii de song-swapping (transfer de muzica) precum Napster au fost aduse in fata instantei inca din anii 90, fiind mai ales blamate pentru capacitatea acestora de a distribui ilegal o melodie la cateva mii, chiar milioane de persoane, aproape instantaneu. Nu este cazul telefoanelor mobile, la care scara fenomenului se mentine inca la nivelul de unu-la-unu prin Bluetooth.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.