Serviciile de telefonie VoIP sunt nelipsite din ofertele furnizorilor Internet, unii dintre ei aflati la inceput de drum, si au fost adoptate de multe dintre marile companii de telecomunicatii pentru reducerea costurilor operationale. Disponibilitatea retelelor Internet broadband a facut ca serviciile Video sau Voice over IP sa fie oferite utilizatorilor la preturi foarte accesibile. Dar cat de sigure sunt aceste retele?

Unii furnizori VoIP au tarife pentru convorbirile internationale de 6 pana la 10 ori mai mici decat retelele traditionale de telefonie fixa sau mobila. Aceasta nu inseamna ca retelele VoIP sunt fara cusur. Utilizatorii sunt confruntati de multe ori cu calitatea proasta a semnalului, retele supraincarcate sau contestatii privind facturile. Un alt dezavantaj major al retelelor VoIP este securitatea.

Cercetarile desfasurate de compania de securitate Scanit au demonstrat ca 7 din 10 apeluri sunt vulnerabile la atacuri. Specialistii au analizat traficul efectuat la diverse centrale si furnizori de servicii care procesau mii de apeluri internationale si au putut intercepta date ce includeau printre altele si coduri PIN folosite pentru accesarea unor servicii bancare.

Studiul a aratat ca multe companii sunt vulnerabile pentru ca presupun ca furnizorul de servicii deja are implementate masuri de securitate ce protejeaza reteaua. "Administratorii multor companii nu au cunostintele si experienta necesara pentru a intelege toate aspectele de securitate pe care le presupune implementarea unei retele VoIP. Acestia se bazeaza pe masurile de securitate intreprinse de furnizorul de servicii, in conditiile in care multe retele ruleaza inca VoIP fara criptare", apreciaza un reprezentant al companiei Scanit. Acesta avertizeaza asupra existentei unor programe gratuite care detecteaza apelurile VoIP in retea si le inregistreaza pe hard sub forma de mp3. De asemenea trebuie luat in calcul si factorul uman - unii dintre operatorii centralelor VoIP au declarat ca au primit oferte substantiale pentru divulgarea de informatii personale.


Despre autor:

Sursa: Gecadnet.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.