Fraudele cu carti de credit in cadrul UE sunt estimate la peste un miliard de euro pe an. Cele mai grave amenintari sunt furtul de identitate si fraudele online

Conform rezultatelor ultimului Eurobarometru care vor fi publicate in curand, 6 din 10 cetateni europeni considera ca furtul de identitate in scopul comiterii de fraude este larg raspandit in tarile lor, iar jumatate dintre ei apreciaza ca masurile la nivel national pentru combaterea acestui fenomen sunt insuficiente, preferand o abordare la nivelul forurilor superioare UE.

Intre 22 si 23 Noiembrie 2006, Comisia Europeana a organizat la Bruxelles Conferinta "Asigurarea integritatii identitatilor si a validitatii platilor - provocari privind prevenirea fraudelor". Scopul conferintei a fost imbunatatirea cooperarii intre sectoarele public si privat in lupta impotriva furtului de identitate si a fraudelor cu carti de credit si cu alte mijloace de plata non-cash, pentru a creste nivelul de securitate si a combate eficient probleme care, conform ultimului Eurobarometru (sondaje de opinie in statele membre ce se desfasoara incepand cu anul 1973) sunt percepute ca larg raspandite in cadrul Uniunii.

Vicepresedintele Franco Frattini, Comisar pentru Justitie, Libertate si Securitate aprecia ca "astfel de initiative sunt esentiale pentru constientizarea publicului in scopul prevenirii infractiunilor si a cooperarii intre sectoarele public si privat pentru combaterea ferma a fraudelor si falsurilor". La conferinta au participat reprezentanti la nivel inalt din cadrul organizatiilor guvernamentale, sectorului privat si reprezentanti ai societatii civile.

Pana acum, initiativele Comisiei Europene si ale statelor membre au fost eficiente in asigurarea cooperarii, dar este necesar si sprijinul politic in combaterea acestor amenintari. Indeplinirea acestor deziderate este esentiala in combaterea crimei organizate si mentinerea increderii in mijloacele de plata electronica, pentru facilitarea tranzactiilor internationale si promovarea la scara larga a comertului electronic.

In prezent Comisia Europeana implementeaza o serie de masuri pentru prevenirea fraudelor si a falsificarii mijloacelor de plata electronica. Fraudele privind platile sunt de cele mai multe ori corelate cu furtul de identitate rezultat din procesarea ilegala a datelor personale.


Despre autor:

Sursa: Gecadnet.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.