Virusii informatici pandesc internautii din interiorul mail-urilor sau a mesajelor primite prin serviciile de mesagerie instant, numarul acestora fiind estimat la peste 200.000. Cresterea popularitatii unor siteuri precum YouTube sau MySpace a atras atentia hackerilor, amenintarile informatice putand sa apara chiar din spatele unui film sau videoclip

Este greu de crezut ca exista un posesor de PC care sa nu fi vazut niciodata un film pe calculator sau macar un videoclip al formatiei preferate. Site-urile precum YouTube, care ofera spre vizionare fisiere video de scurta durata, atrag zilnic milioane de vizitatori, popularitatea in crestere a acestor site-uri atragand si atentia infractorilor high-tech.

Astfel, hackerii si-au indreptat atentia asupra fisierelor video postate online, virusii conceputi de acestia fiind de cele mai multe ori ascunsi in interiorul codecurilor - programe software speciale necesare pentru vizionarea unor tipuri de fisiere video.

Desi majoritatea jucatorilor care activeaza pe acest segment ofera videoclipuri a caror vizionare nu necesita existenta unui codec, tot mai multe companii care produc solutii de securitate au primit sesizari din partea utilizatorilor.

Codecurile care contin virusi nu infecteaza in mod direct calculatorul ci deschid automat alte pagini pe Internet de unde sunt descarcati virusi care incep apoi sa actioneze asupra computerului. Urmarile pot fi mai putin grave in cazul programelor care invadeaza utilizatorul cu pop-upuri publicitare sau pot fi cu adevarat semnificative in cazul atacurilor de tip pharming prin care sunt furate date confidentiale.

"Aceste exploit-uri pot provoca orice tip de paguba specifica atacurilor informatice. De obicei downloadeaza alte componente malware si le ruleaza. Virusii downloadati pot fi din orice categorie posibila, de cele mai multe ori spyware, backdoori sau alte tipuri de troieni. Daunele sunt cele uzuale, furt, distrugere de informatii sau folosirea calculatorului in scopul de atacuri distribuite sau spamming. Exploit-ul actioneaza in principiu asupra Internet Explorer-ului", au explicat pentru Wall-Street reprezentantii BitDefender, divizia de securitate a Softwin.

Sfaturi pentru protejarea impotriva virusurilor

Deja clasicele "nu deschideti fisiere provenite de la persoane necunoscute" si "instalati-va un antivurs" au ajuns sa reprezinte doar baza unei existente online sigure. Expertii recomanda spre exemplu migrarea de la Internet Explorer catre browsere mai sigure precum Firefox sau Opera.

In plus este recomandata instalarea unor programe anti-spyware software si a unui program de tip firewall in eventualitatea in care acestea nu sunt incluse in solutia antivirus folosita. De asemenea, utilizatorii unui PC trebuie sa isi actualizeze antivirusii, actualizarea fiind facuta de producatori automat la intervale de timp regulate.

In ceea ce priveste noua tinta a hackerilor, fisierele video, specialistii recomanda atentie si prudenta in momentul deschiderii acestra si a programelor de rulare. "Filmele infectate pot fi recunoscute dupa marimea fisierului, cele realizate in acest scop sunt foarte mici si au ca unic obiectiv deschiderea linkului catre pagina care contine elemente malware", au mai precizat reprezentantii BitDefender.

Chiar daca atacurile informatice se diversifica, protejarea impotriva multitudinii de virusi care stau la panda in www poate fi destul de simpla daca internautii vor urma sfaturile expertilor, ghidandu-se in acelasi timp si dupa un simt al ratiunii.

"Sfaturile pentru internauti sunt aceleasi valabile pentru orice activitate derulata online: sa nu deschida atasamente video primite prin email din surse necunoscute sau de pe site-uri web cu continut indoielnic si sa isi protejeze calculatoarele cu o solutie antivirus actualizata la zi", au conchis reprezentantii BitDefender.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.