Open source se refera la practici de productie si dezvoltare care permit accesul liber la componentele din care este construit un produs finit (tipic codul sursa). Este considerat fie o filozofie, fie o metoda pragmatica. Termenul open source a fost adoptat la scara larga datorita raspandirii Internetului care a permis folosirea unor metode noi de productie si de comunicare si a dus la aparitia unor comunitati interactive de dezvoltatori si utilizatori. Prin urmare, productia de software open source a devenit cea mai cunoscuta forma a practicilor open source.

Metoda de lucru open source va poate ajuta in managementul unor proiecte in care sunt angrenati contribuitori individuali distribuiti pe intreg globul, fara a aparea blocaje de organizare si de alocare a resurselor. Pe masura ce produsele open source sunt folosite alaturi de produsele industriei de software comercial, tendinta de globalizare a fenomenului open-source ar putea avea un impact chiar mai mare decat emigrarea specialistilor din diverse domenii. In acest caz insa, vestile sunt bune pentru cei pregatiti sa accepte schimbarea.

Conform estimarilor specialistilor, globalizarea open source - colaborarea intre ingineri distribuiti pe intreg globul care lucreaza de acasa, va fi adoptata masiv ca metoda de lucru de catre majoritatea companiilor producatoare de software, deoarece ofera mari avantaje in privinta costurilor in comparatie cu modelul traditional al companiilor software de tip conglomerat. Aceste avantaje rezulta din:

- posibilitatea de a coopta specialistii cei mai indicati pentru un anumit proiect, indiferent unde s-ar afla, fara sa trebuiasca sa locuiasca in zona (si de multe ori cu costuri net inferioare);

- productivitate sporita datorata comunicarii simplificate si asincrone bazate pe Internet, in locul interactiunilor directe si costisitoare pe linie ierarhica, caracterizate prin sedinte interminabile si ineficiente;

- posibilitatea tuturor persoanelor din interiorul si din exteriorul companiei de a contribui la rezolvarea unei probleme, fie ca e vorba de o idee, un fragment de cod, raportarea unui bug sau a unei metode de rezolvare alternative;

- adoptarea de modele de dezvoltare de software mai eficiente si secventiale in comparatie cu abordarea de tip cascada - proiectare / realizare / testare - care elimina multe dintre blocajele comune proiectelor software traditionale.

In prezent, cele mai conservatoare companii inca nu pot accepta ideea de a permite angajatilor sa lucreze de acasa. Un inginer angajat al unei astfel de firme poate fi obligat sa se prezinte zilnic la serviciu, desi proiectul la care lucreaza este in intregime open source. Printre motivele acestor rezerve ale companiilor in a lucra cu echipe distribuite se numara scaderea influentei manageriale, incompatibilitatea cu sistemele traditionale de stimulare a angajatilor, dependenta de comunicarea fata in fata si, pentru companiile closed source, pierderea controlului asupra proprietatii intelectuale.

Totusi, datorita economiilor uriase care se pot face, acest trend va schimba industria software mai mult decat emigrarea specialistilor cu inalta calificare incepand cu 2001. Companiile traditionale fie vor adopta aceste practici, fie vor pierde in concurenta cu cele care le-au acceptat deja.


Despre autor:

Sursa: Gecadnet.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.