O librarie digitala cu volume de la edituri ca Trei, Polirom, Nemira sau Litera va fi lansata in decembrie, cand cititorii vor putea accesa peste 100 de titluri la preturi de doua ori mai mici decat cele ale cartilor traditionale, spun coordonatorii proiectului librariadigitala.ro.
"Avem parteneriate cu sapte-opt edituri, dintre cele mai mari, din Romania si ne asteptam la o baza de circa o suta de titluri in decembrie, la lansare. Dificultatile lansarii acestei librarii tin de obtinerea drepturilor electronice pe carti si de trecerea cartilor intr-un format special, in care pagina cartii sa se adapteze perfect oricarui dispozitiv mobil de lectura", a explicat, pentru NewsIn, directorul proiectului, Petre Lica.

Printre primele carti digitale ce vor sosi pe www.librariadigitala.ro se numara mai multe volume ale Editurii Trei, cum ar fi Peter Collet - "Cartea gesturilor europene", Nancy Friday - "Fantasmele erotice ale barbatilor", Marc Levy - "Si daca e adevarat” si Mark Haddon - "O intamplare ciudata cu un caine la miezul noptii". Preturile cartilor se vor situa intre 1 si 7 euro, informeaza NewsIn.

Printre avantajele achizitionarii de carti digitale se numara accesul extrem de rapid la titlurile dorite, care pot fi descarcate intr-o secunda datorita dimensiunilor reduse si posibilitatea de a modifica textul, dimensiunea literelor, de a face adnotari si de a cauta rapid anumite pasaje, spun realizatorii proiectului.

“Viitorul cartilor s-a intamplat deja. Paradisul nu mai e doar o biblioteca, paradisul e o librarie digitala unde cartile, toate cartile, pot fi gasite si deschise cu un simplu click. Fie pentru ca vrem sa castigam timp sau spatiu, fie pentru ca vrem sa salvam ce se mai poate salva din planeta, citim tot mai putin pe hartie", spune criticul literar Marius Chivu.

Cartile digitale pot fi citite pe orice suport mobil, fie ca este vorba de iPhone, Blackberry, laptop, netbook sau de e-reader. Din pacate in Romania acest tip de lectura nu are inca prea multi adepti, asa cum se intampla in Statele Unite, unde dispozitivele speciale pentru cititul cartilor digitale sunt populare. E-reader-ele, produse de companii ca Sony, Amazon, Cool-er, Elonex sau Samsung, au o tehnologie speciala e-ink, care imita scrisul pe hartie, iar ecranul este nu este luminat din spate, astfel incat nu oboseste ochii. Preturile unor astfel de dispozitive sunt intre 180 si 400 de euro, in functie de producator si dotari.

"La noi nu au aparut inca e-readere, dar companiile importatoare de astfel de produse incearca sa le introduca pe piata romaneasca. Oricum, si noi vom incerca sa le comercializam", mai spune Lica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.