Se simte, de cateva zile, o forfota in online-ul romanesc, legata de negocierile care se duc la Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA). In goana dupa bani, "utilizatorii de Internet au fost scosi din jocurile pentru negocierea drepturilor de autor in online", dupa cum titreaza publicatia Capital.ro.
La sediul Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA), institutie in coordonarea Ministerului Culturii si Cultelor si Patrimoniului National, se duc negocieri despre metodologia dupa care se va face colectarea remuneratiilor in conformitate cu legea drepturilor de autor pentru operele difuzate online.

Potrivit ORDA, se urmareste "sanctionare descarcarilor ilegale de pe Internet si stabilire a unui compromis echitabil intre titularii de drepturi si internauti, in incercarea de identificare a celor mai bune solutii de exploatare legala a operelor si produselor purtatoare de drepturi de autor si conexe, precum si de valorificare a posibilitatilor oferite de Internet pentru implementarea de noi modele de afaceri". Totodata, conform unui comunicat de presa publicat pe site-ul institutiei, ORDA ar fi discutat cu toti factorii implicati in aceasta problematica: titulari de drepturi, utilizatori, asociatii antipiraterie, institutii publice.

Capital.ro arata insa ca utilizatorii de internet nu au fost cu adevarat primiti in acest joc al negocierilor care are ca miza bani foarte multi, taxe care s-ar concretiza intr-un fond comun al drepturilor de autor, chiar daca unii autori nu ar vrea sa perceapa plata pentru creatiile lor (dupa sistemul Creative Commons). In aceste conditii, acest acord national "ar pune sub semnul intrebarii neutralitatea internetului si accesul la cultura, drept fundamental din Constitutia Romaniei", dupa cum au semnalat utilizatorii de internet pe bloguri si alte retele de socializare, in ultimele zile.

Ioana Calen de la Capital.ro explica mai bine acest aspect, dupa ce a urmarit indeaproape subiectul: "Desi se afla sub coordonarea Ministerului Culturii si Cultelor, ORDA nu a luat in calcul accesul echitabil la cultura al cetatenilor, ci doar dezvoltarea unei piete digitale online. Problemele cu adevarat importante precum operele orfane sau lipsa patrimoniului digitalizat (opere din domeniul public) sunt tratate in trei randuri, in anexa. Mai mult, unul dintre argumentele pentru acest acord a fost necesitatea de a gasi noi metode de a aduce bani la bugetul de stat din zona online, in aceasta perioda de criza economica, prin inventarea de noi taxe si metode de colectare a banilor".

"In unele cazuri reiese ca vor sa incaseze de doua ori bani pentru acelasi continut, odata de la site-urile care fac streaming si inca odata de la utilizatori", subliniaza Cristi Bulumac, reprezentantul partidului Piratilor din Romania, citat de Capital.


Internautii, exclusi de la aceste discutii

Utilizatorii de internet si jurnalistii care au incercat sa ia parte la discutii au fost refuzati pe motiv de "bucatarie interna", desi protocolul atasat tine de dezbatere publica si intra sub incidenta Legii 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica.

"Apreciem interesul dumneavoastra, dar va rugam sa intelegeti ca nu putem face intalniri pe stadion. Vom fi deschisi pentru orice solutie pe care o vom primi", explica reprezentantul ORDA, Laurentiu Oprea, intr-un e-mail adresat unui utilizator.

Asociatia Romana pentru Protectia Consumatorilor este singura care a fost invitata sa participe la discutii din partea utilizatorilor directi, numiti consumatori, niciodata cetatenti, dar nu a fost prezenta. Reprezentantii oficiali ai drepturilor cetatenilor spun, insa, ca nu stiu nimic nici despre dezbateri nici despre acest acord, potrivit Capital.ro.

Pana in acest moment, desi redactia 9AM a solicitat insistent, lamuriri cu privire la aceste aspecte, ORDA nu a facut niciun comentariu.


Linkuri utile:

Avertisment pentru industria online, sursa iqads.ro

Creative Commons - Put the Right in Copyright, sursa freshgoodminimal.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.