Gazetarul anilor '90, entuziast si animat de constiinta publica, a devenit acum "un prestator de servicii", intersanjabil si lipsit de cenzura profesionala, singurele interdictii venind din relatia promiscua cu politicul, spune pe un ton amar Cristian Tudor Popescu, intr-un interviu acordat NewsIn.
“Din pacate, singura instanta care legitimeaza presa, in acest moment, in Romania, este publicul. Ceea ce conteaza si legitimeaza este ratingul, audienta, tirajul, reach-ul, indicatorii care tin de circulatie. Daca faci audienta existi, daca nu, nu existi”, arata cunoscutul jurnalist. (…) O exagerare intalnita in ultimii ani este convingerea ca "presa" este cea care face ordine, care "da afara" un ministru, care "face ordine" in tara. Nu acesta este rolul presei! Ci sa informeze complet si rapid publicul, pentru ca acesta sa decida in cunostinta de cauza”, sustine Cristian Tudor Popescu, in interviul realizat de NewsIn.

“De buna seama, ne confruntam cu o criza de identitate, o criza etica a presei romanesti, care dateaza de dinaintea crizei economice. Presa a inceput sa aiba probleme de functionare de cand au intrat in presa sume mari de bani, care nu proveneau din presa. Mogulii sunt patroni, proprietari de presa, o categorie sociala specifica organizarii capitaliste, arata Tudor Popescu.

“Am vrut sa iesim din comunism, acum ne asteapta patronii, in cazul nostru, patronii de ziare, TV. Aceasta este realitatea, acestea sunt conditiile, dar ele pot fi reglementate”
, explica gazetarul care vorbeste in acelasi timp despre modelul American de presa.

“In orice tara civilizata, patronul impune o anumita politica mediului pe care-l detine. N-ar fi o problema. Modul in care se aplica aceasta politica editoriala este defectuos. Nu se respecta niste reguli. In SUA, adesea, marile ziare isi comunica optiunile inainte de alegerile prezidentiale. Publicul cunoaste acest lucru si e ceva normal. Problema intervine cand se vad mijloacele folosite de respectivul mediu in sustinerea respectivului candidat. Aceste mijloace incalca la noi nu doar deontologie, ci si regulile bunului simt ale omeniei. Problema intervine cand se vad mijloacele folosite de respectivul mediu in sustinerea respectivului candidat. Aceste mijloace incalca la noi nu doar deontologie, ci si regulile bunului simt ale omeniei”.

Cristian Tudor Popescu a comentat si "situatia de la Cotidianul": "E o situatie simptomatica, cum au mai fost. E o decizie patronala, e o redactie care suporta greu aceasta decizie, pe care, asa cum aratam mai sus, patronul are dreptul sa o ia. Gazetarii au dreptul sa plece sau sa ramana. Daca ar mai functiona niste mecanisme deontologice, un spirit de breasla, ar mai fi ceva de spus despre ce se poate si ce nu se poate face cu acesti gazetari. Aici functioneaza relatia patronala, ca intr-o fabrica, redactia fabrica produse, ca la patron".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.