Crezi ori nu, Twitter a devenit mai mult decat un loc in care spui lumii ce ai mancat la cina. Cu mai bine de peste 6 milioane de useri curenti, este locul perfect unde poti vana un job.
Tu ai grija sa te introduci in peisajul "mioritic" , iar de restul se ocupa Twitter. Chiar daca nu te astepti la minuni peste noapte pentru inceput iti poti castiga credibilitate in domeniul tau, poti construi retele profesionale rapid si functional si poti fi primul care afla despre cele mai noi joburi.

La fel ca si LinkedIn, doar prin simplu fapt ca devii membru al retelei Twitter te va conduce pe carari nebanuite. Trebuie doar sa dezvolti o strategie bine pusa la punct si un profil potrivit nevoilor tale. Brazencareerist iti arata cei mai simpli 4 pasi pe care ii ai de facut:


1. Creaza-ti un profil targetat
  • Fa-ti prezenta simtita pe twitter. Scrie scurt si concis, doar ce este absolut vital ca lumea sa stie despre tine. Poti utiliza background-ul pentru detalii despre tine.
  • Incearca sa folosesti numele real, scopul tau este sa fii observat, nu sa ai un id ingenios. (ex. PR_BogdanIon)
  • Incearca sa-ti asociezi numele cu o fotografie usor de vizualizat, pe care sa o folosesti si pe alte retele sociale.
  • Fa-ti o descriere profesionala, targetata. Ai la dispozitie doar 140 de caractere, asa ca foloseste-le inteligent. Renunta la umplutura si scoate in fata calitatile importante. Include cuvinte cheie pentru a-I ajuta pe ceilalti sa intre in contact cu tine. (Sfat: Nu uita de link catre siturile sau blogurile personale.)
  • Creaza-ti un profil adaptabil, daca-ti pastrezi acelasi background nu faci decat sa pierzi spatiu vital din profilul tau. Foloseste TwitterImage pentru a-ti promova alte situri. Twitter-ul este o retea fabuloasa, asa ca directioneaza-ti audienta catre alte locuri unde pot sa de tine.

2. Creeaza-ti o retea
  • Dupa ce ai terminat profilul, este timpul sa-ti gasesti followers, adica persoane care sa te urmareasca in mod constant.
  • Cauta oameni importanti din industria in care vrei sa intri. Foloseste Twellow pentru a-i gasi. Este o foarte buna oportunitate sa interactionezi cu ei si sa te pui pe radarul lor, fiind totodata o resursa formidabila pentru a afla mereu ce se mai intampla in domeniul la care aspiri. Dupa ce ai raspuns direct de cateva ori posturilor lor (tweets), este mai probabil ca o sa te urmareasca la randul lor sau chiar sa-ti raspunda inapoi.
  • Cauta-i pe oamenii care vorbesc despre zona in care vrei sa intri. Foloseste-te de cuvinte cheie importante care sa-ti faciliteze cautarea si vizibilitatea in mediu si cauta oamenii care vorbesc despre aceste cuvinte-cheie. Este cea mai usoara metoda de a crea o retea relevanta. Foloseste de asemenea Tweepz pentru a cauta biografiile oamenilor pentru titluri de joburi relevante.


3. Adauga valori comunitatii tale
  • Twitter este o conversatie total deschisa. In timp ce urmaresti niste oameni acestia te vor cauta pentru informatii noi, valabile, lucru pe care si tu la randul tau il cauti la ei. Inainte sa cauti beneficii in reteaua ta, trebuie sa te pozitionezi ca un membru de la care lumea are ce afla, valoros, de luat in seama.
  • Posteaza informatii utile, relevante. Multora chiar nu le pasa unde ti-ai petrecut vacanta sau ce ai mancat la pranz. Oamenii cauta tweets care sa aiba un impact pozitiv asupra lor, care sa le schimbe ziua. Incearca macar sa postezi sfaturi zilnice sau citate. De exemplu, pe @brandyourself, poti gasi sfaturi despre joburi, lucru foarte cautate in perioada de criza. La fel poti incerca sa oferi sfaturi in domeniul in care te pricepi.
  • Fa legaturi cu informatii relevante, interesante. Cea mai buna metoda pentru a te pozitiona care un membru demn de luat in seama in comunitate in care activezi este sa impartasesti cu membrii ei imformatii noi si captivante. Posteaza linkuri din blogurile sau siturile pe care le citesti sau scrii. Foloseste-te de TwitterFeed sau TwitterLater pentru a economisi timp si a le posta pe intreaga durata a zilei. De asemenea foloseste un program de miscorare a URL-ului (ex. Tinyurl) pentru a nu posta linkuri lungi, greu de citit.
  • Pune intrebari relevante si pertinente. Cere sfaturi, fa-i pe oameni sa se simta utile. Este foarte probabil ca foarte curand iti vor cere si ei sfatul si ii vei putea ajuta. Poti atrage si mai multi oameni care te urmaresc si iti poti stabili si o oarecare autoritate pe domeniul tau.
  • Raspunde-le oamenilor care ti-au dat sfaturi, asa poti lega relatii si te poti expune si la audienta lor nu doar la a ta.
  • Implica-ti comunitatea in dialog. Mai mult decat oirice Twitter-ul este un dialog, asa ca raspunde fiecaruia in parte folosindu-te de functia @ (ex. @AndreiB. …). Asigura-te ca faci parte din conversatie.

4. Gaseste-ti un job
  • Dupa ce ai stabilit o comunitate puternica, poti fi surpins de cate oportunitati pot aduce acele 140 de caractere. Posteaza ocazional despre faptul ca-ti cauti de munca. Ai grija sa scrii foarte clar domeniul si ceea ce cauti exact dar si calitatile pe care le ai. Daca demonstrezi ca esti un om "inzestrat" si inteligent, toti cei care te urmaresc vor fi incantati sa-ti dea o mana de ajutor.
  • Continua sa-ti cresti reteaua. Gaseste din ce in ce mai multi prieteni, folosindu-te de instrumente precum Twubble ca sa vezi care sunt cei care-I urmaresc pe cei care-I urmaresti tu. Pare destul de incurcata treaba dar o sa te prinzi repede.
  • Cauta. Foloseste-te de cautarea pe Twitter pentru a gasi posturile cu joburi disponibile. Ai grija sa formulezi taguri relevante pentru job pentru a gasi cele mai relevante oferte. Activeaza-ti un RSS feed folosindu-te de TweetBeep. In zilele tulburi prin care trecem din ce in ce mai multe companii posteaza oferte de joburi online, pentru a atinge cele mai active retele sociale. Alege agregatori care-ti sunt potriviti din punct de vedere geografic sau al domeniului de activitate.

In realitate toate aceste sfaturi sunt tacticile clasice folosite atunci cand iti cauti un job. Creeaza relatii de calitate cu oamenii din industria ta, care sunt cei mai potriviti sa stie ce job s-ar potrivi profilului tau. In rest mult succes si bafta!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.