Business 3 Iulie 2009 17:06
Reactiile la stirea care anunta ca Realitatea-Catavencu taie drastic salariile angajatilor nu au intarziat sa apara. Corina Dragotescu, una dintre cele mai apreciate jurnaliste ale momentului si-a dat demisia miercuri seara. Potrivit Inpolitics.ro, "Robert Turcescu si Adrian Ursu, se aude, sunt si ei, extrem de nervosi si dau de inteles ca ar putea migra spre zari mai calde".
Adevaratul motiv al furiei pare sa fie, insa, altul: din informatiile care se vehiculeaza in trust, Sorin Ovidiu Vantu, aflat in acest moment in Delta, ar fi dat dispozitie managerilor sai, inaintea plecarii, sa opereze reduceri drastice doar la nivelul "greilor", cei care aveau, oricum, salarii mult supradimensionate in raport cu restul presei si sa lase "palmasii" in pace, adica redactorii si reporterii de teren. Numai ca pe drumul de la Vantu la Casa Presei o parte dintre dispozitiile acestuia s-au pierdut, iar reducerea de salarii a fost stabilita pentru toti angajatii, cea ce ar putea insemna salvarea unor sume de bani care trebuiau taiate din lefurile sefilor, comenteaza Inpolitics.ro.

Managerii celor doua divizii considera insa ca scaderea salariilor nu le va afecta echipele, iar jurnalistii nu vor urma modelul Corinei Dragotescu. "Nu vor pleca oameni pentru ca, cu atat mai mult cei din domeniul economic inteleg situatia si stiu ca piata de publicitate a scazut foarte mult", a declarat, pentru Wall-Street, Sorin Freciu, presedintele diviziei Business Media din cadrul Realitatea-Catavencu.

Seism financiar in buzunarele angajatilor Realitatea


Nici in F5, compania de new media a grupului, nu au fost anuntate demisii in ultimele 48 de ore, potrivit lui Dragos Stanca, managing director al diviziei. "Nici nu are nimeni de ce sa plece fiindca e o decizie care afecteaza pe toata lumea, nu sunt scaderi punctuale [..] O sa se vada cine sta doar pentru leafa si cine sta pentru proiect (Money.ro – n.red.), pentru ca crede in el", a subliniat Stanca, citat de Wall-Street.ro.

Potrivit acestuia, cresterile de salarii din ultimii doi ani au fost cauzate de efervescenta pietei si de explozia de noi proiecte. "In unele cazuri, punctuale, au fost salarii umflate. Pe de alta parte, a fost firesc deoarece se spera la o mentinere a trendului de crestere si atunci salariile ar fi fost o investitie, de fapt".

Sorin Freciu este de parere ca salariile micsorate ar putea conferi, totusi, aceeasi putere de cumparare pe care angajatii o aveau inainte. “Daca un apartament costa anul trecut 300.000 euro, poate ca un salariu mai mare era justificat. Acum acelasi apartament costa 100.000 euro si poate fi cumparat si cu un salariu mai mic”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.