Europenii au citit in ultimul an literatura politista, autori de limba engleza si carti care trateaza probleme nationale, releva datele publicate de prestigioasa agentie germana Rdiger Wischenbart.
Literatura britanica este cea mai citita de europeni, conform datelor din topurile celor mai vandute titluri de fictiune realizate in tarile europene, sintetizate de consultantul german Wischenbart, specialist in industria culturala a Europei. Scriitorii englezi ii surclaseaza pe ceilalti autori continentali, ocupand 13 pozitii dintre cele 40 ale ierarhiei celor mai cititi autori in perioada aprilie 2008 si martie 2009. De remarcat este ca autorii francezi detin cinci locuri, iar literatura portugheza are o singura nominalizare, relateaza NewsIn.

Cu toate ca scriitorii englezi isi revendica cele mai multe pozitii in clasament, primul loc este ocupat de suedezul Stieg Larsson, cel mai bine vandut autor al anului in Franta, Spania, Suedia, Olanda si Marea Britanie. Trilogia "Millenium" a lui Larsson a fost lectura preferata a europenilor, ea inscriindu-se in trendul obiceiurilor literare din ultima vreme, initiat de cartile lui Henning Mankel si adoptat de alti autori din Suedia, ca Liza Marklund, Jan Guillou Jens Lapidus si Camila Läckberg.

Una dintre temele literare de succes este, potrivit analizei lui Wischenbart, cea care pune pe tapet probleme nationale, asumata de scriitori ca Roberto Saviano ("Gomorra"), Carlos Ruiz Zafon ("El juego del ángel") si Muriel Barbery ("L'élégance du hérisson"). Ultimul laureat cu Nobel pentru literatura, Jean-Marie Le Clézio ocupa locul 16 in clasament, cu doua titluri vandute in Europa in intervalul analizat, "Ritournelle de la faim" si " L'Africain", iar Paolo Coelho este plasat abia pe pozitia 31, cu romanul "Brida".

Niciun autor tradus din alta limba in engleza nu a reusit sa intre in top in acest an, dupa ce anul trecut, japonezul Haruki Murakami si scriitorul turc Orhan Pamuk au fost alintatii literaturii de limba engleza. Daca autorii central-europeni sau rusi nu au avut un succes mai mare, nereusind sa ocupe nicio pozitie, doi non-vestici, Khaled Hosseini (Afganistan) si Aravind Adiga (India) si-au adjudecat, fiecare, un loc in top.

Clasamentul cuprinde autorii care au aparut in cel putin un clasament european si le da un scor in functie de pozitia pe care o ocupa fiecare in aceste clasamente. Dintre cei 40 de autori, 13 sunt comuni topurilor realizate in cel putin trei dintre cele sapte tari care au furnizat datele, Spania, Franta, Marea Britanie, Portugalia, Olanda, Suedia si Germania.

Analiza se bazeaza pe compilatia a zece clasamente, dintre care Boekblad, The Bookseller, buchreport/Spiegel Bestsellerliste, El Cultural, Livres Hebdo/Ipsos, Svensk Bokhandel si un top complex, realizat de Informazioni Editoriali din Italia. Pentru fiecare autor se masoara impactul pe piata de carte, in functie de perioada de timp in care cartile acestuia intra in topul celor mai vandute carti pe cele sapte piete europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.