Comitetul Executiv al Federatiei Romane a Jurnalistilor MediaSind a luat act de declaratiile premierului Romaniei, Emil Boc, potrivit carora Guvernul nu va modifica reglementarile privind drepturile de autor.
Comitetul Executiv ii multumeste domnului Emil Boc pentru faptul ca a tinut cont de reactiile specialistilor din domeniu si nu a dat curs unor solicitari aberante venite din partea unor persoane care nu au nicio legatura cu mass-media.

FRJ MediaSind face apel la buna-credinta a premierului Emil Boc sa adopte aceeasi atitudine pozitiva si in cazul respingerii celor patru proiecte de coduri, documente care contin prevederi ce incalca flagrant drepturile omului, acestea fiind un real pericol pentru societate. FRJ MediaSind considera ca numai prin dialogul dintre partenerii sociali se poate evita declansarea unor conflicte de munca, precum si a unor conflicte sociale, potrivit declaratiei lui Cristi Godinac, presedinte al FRJ MediaSind.

Aidan White, secretarul general al Federatiei Internationale a Jurnalistilor, il acuza pe liderul „Cartel Alfa” de lipsa de respect si consideratie fata de ziaristi. Acesta precizeaza ca liderul sindical Bogdan Hossu se amesteca intr-o problema despre care are foarte putine date, atunci cand propune eliminarea contractelor de drepturi de autor. In plus adauga: "Problema foarte serioasa este ca, in momentul cand cineva spune ca jurnalismul nu face parte dintre meseriile "de creatie", atunci dinamiteaza insasi bazele activitatii jurnalistice si, in consecinta, pot sa inteleg de ce colegii ziaristi din Romania vor fi extrem de furiosi in raport cu un asemenea tip de interventie.

"Jurnalistii si intreaga lor activitate fac parte integranta dintr-un proces cultural la nivelul societatii, asta insemnand ca lucram impreuna cu actori, artisti de toate felurile, interpreti din toate domeniile de creatie tocmai pentru a apara domeniul drepturilor de autor. Asta pentru ca drepturile de autor reprezinta o protectie fundamentala la nivelul activitatii noastre, o protectie absolut necesara pentru noi toti. Este o pura fantezie ideea ca, prin folosirea sistemului de drepturi de autor, se ajunge la salarii enorme. Dimpotriva! Realitatea demonstreaza ca industria mass-media, in Romania ca peste tot in Europa si in lume, se confrunta cu o criza severa si nu este deloc momentul potrivit sa incepem acum sa punem in discutie statutul social al ziaristilor si sa demaram legislatii restrictive in ce priveste drepturile lor. Iata de ce vom fi complet alaturi de colegii nostri din MediaSind in a ne opune unei asemenea propuneri legislative. "

Intr-un interviu acordat la Bruxelles lui Cristian Unteanu, Aidan White a mai precizat ca miscarea sindicala se bazeaza pe principiul reprezentarii democratice in toate sectoarele. In cel al jurnalismului, avem in Romania, asa cum avem in toate tarile din Europa si din lume, prin cei peste 600.000 de membri ai FIJ, o organizatie stabila si functionala. Si faptul ca un lider sindical s-a angajat personal intr-o asemenea actiune mi se pare ca o tradare a principiilor miscarii sindicale in general.

Liderul Cartelului Alfa, Bogdan Hossu, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, ca Guvernul ar putea aproba miercuri o ordonanta de urgenta pentru eliminarea drepturilor de autor, pe motiv ca statul pierde bani din contributiile sociale neplatite de 200.000 de angajati din Romania, sustinand ca Ministerul Finantelor este de acord cu eliminarea acestor drepturi, propusa de sindicate si de patronate. Potrivit Cotidianul, premierul Emil Boc a dezmintit insa aceste informatii pentru postul public de radio, precizand ca nu s-a luat inca o decizie privind platile in regim de drepturi de autor si ca urmeaza ca aceasta sa fie rediscutata cu liderii confederatiilor.

Jurnalistii se revolta: Guvernul ne incalca drepturile


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.