Autodidactii pot profita de peste 1300 de ore de inregistrari video reprezentand cursuri si prelegeri organizate de cele mai prestigioase universitati americane.

Accesul la resurse academice pe care il face posibil internetul elimina scuzele de genul “n-am avut unde sa citesc despre subiectul asta” sau “la noi nu se studiaza asa ceva”. Daca ti se pare ca e prea multa informatie de asimilat imagineaza-ti cum ar fi sa-ti iei singur notite dupa cursuri tinute la MIT, Yale, Harvard, Standford, Berkeley sau Princeton. Richard Ludlow, antreprenor vizionar in ceea ce tine de accesul gratuit la resurse universitare si fost absolvent al Yale, si-a dat seama ca o platforma online ar putea fi solutia pentru cei care prefera sa invete acasa.

Accesibila oricarui cunoscator de engleza si universala ca format pentru ca suntem mult mai obisnuiti sa urmarim clipuri video decat texte scrise, AcademicEarth a fost lansata discret anul trecut si incepe sa se bucure de atentia internationala pe masura ce educatia la distanta castiga popularitate si numarul cursurilor disponibile creste. Luna februarie a fost martora unei cresteri a numarului de vizitatori americani cu 62,3% fata de ianuarie, conform statisticilor Compete.

Comparata de TechCrunch, ca simplitate a interfetei si autoritate a informatiei, cu Hulu.com, dar disponibila si din Romania spre deosebire de concurentul principal al YouTube pe piata americana, AcademicEarth e o platforma online insumand mai mult de 1300 de ore de continut video impartit in 60 de cursuri complete si 2.395 de prelegeri. Subiectele cursurilor variaza de la o “Introducere in robotica” (Standford) sau “Principii ale comunicarii digitale” (MIT) la prelegeri despre originile crizei financiare (Princeton), nefiind ocolite nici teme de nisa cum ar fi o istorie a familiei Bin Laden (Princeton) sau un curs intreg dedicat teoriei si strategiei in Starcraft (Berkeley).

Ca accesibilitate, layoutul AcademicEarth este intuitiv si sobru in acelasi timp. Identificarea cursurilor interesante, majoritatea aflate sub licente Creative Commons, se poate face atat prin cautare cat si prin frunzarirea categoriilor in care sunt impartite domeniile academice, creatorii adaugand si functii specifice cum ar fi un intrerupator de lumina care transforma culoarea de fond a siteului din alb in negru, crescand sensibil vizibilitatea, sau optiunea de a salva fisierele, in format QuickTime.

Desi in momentul de fata platforma nu permite agregarea de opinie in jurul continutului disponibil, in afara posibilitatii de a da “note” cursurilor si de a avea “favorite”, planurile de viitor ale fondatorului includ introducerea unui sistem de comentarii care sa creasca interactiunea dintre profesori si studentii virtuali. Partea de recomandare sociala nu a fost uitata, orice pagina a siteului putand fi impartasita prin intermediul FaceBook, Del.icio.us, StumbleUpon sau mail. In ceea ce priveste reclamele care ar trebui sa sustina costurile pe care AcademicEarth le implica, alegerea acestora e rezervata fiecarei universitati in parte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.