Legea care prevede difuzarea in pondere egala a stirilor negative si a celor pozitive a fost respinsa miercuri de deputati, dupa ce anterior Curtea Constitutionala decisese ca nu este conforma cu Legea fundamentala.

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, in unanimitate, raportul de respingerea a actului normativ initiat de senatorul PRM Gheorghe Funar si deputatul PNL Ioan Ghise, care propuneau modificarea Legii audiovizualului in sensul difuzarii, in cadrul programelor de stiri, a stirilor "negative" si "pozitive" in pondere egala.

Legea, respinsa si in luna aprilie de deputati, a ajuns din nou pe ordinea de zi a Camerei dupa ce a fost adoptata de Senat, ca for decizional, iar ulterior CCR a decis ca prevederile sunt neconstitutionale, deoarece partajarea stirilor in "pozitive" si "negative" poate duce la "manipularea populatiei prin selectarea subiectiva a informatiilor sau prin neinformare.

"Aceasta partajare a stirilor, lipsita de orice criterii, poate pune in dificultate pe cei chemati sa asigure selectarea si redarea stirilor si, totodata, este de natura sa introduca subiectivismul in informarea opiniei publice", au motivat magistratii Curtii, pe 9 iunie.

Senatul a adoptat, in luna iunie, cu unanimitate de voturi, propunerea legislativa care ii are drept initiatori pe senatorul PRM Gheorghe Funar si deputatul PNL Ioan Ghise, proiect care vizeaza modificarea si completarea Legii audiovizualului 504/2002, in sensul ca programele de stiri ale posturilor de televiziune si de radio vor trebui sa contina stiri cu teme pozitive si negative, in pondere egala. Anuntul privind adoptarea legii i-a nemultumit pe reprezentantii CNA, dar si societatea civila care considera ca se incalca dreptul la libera exprimare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.