Turcia ar trebui sa infiinteze propria uniune monetara a lirei turcesti in loc sa adere la zona euro, reiese dintr-o declaratie ambigua a premierului de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, care a declansat dezbateri in presa locala.

"Timp de decenii, lira turceasca a avut o reputatie proasta pentru volatilitate si hiperinflatie. Turcii obisnuiau sa aiba nevoie de milioane de lire pentru cumparturi zilnice, precum paine, lapte sau branza", scrie cotidianul american.

Acum insa, presa din Turcia dezbate intens posibilitatea unui uniuni monetare a lirei, dupa o declaratie ambigua a lui Erdogan in timpul unei vizit recente la Berlin.

"Intre membrii UE sunt unii care ne spun: «Sunt impotriva euro. Nu voi intra in uniunea monetara». Ne sfatuiesc chiar, spunand: «Nu intrati niciodata in zona euro. Puteti infiinta o Zona a Lirei Turcesti». Eu spun ca sunt de acord", a afirmat Erdogan.

Premierul nu a dat detalii despre modul in care o eventuala zona a lirei ar putea fi structurata sau tarile care s-ar putea alatura, insa presa proguvernamentala a speculat imediat declaratia acestuia drept dovada a puterii economice in ascensiune a Turciei. Lira s-a apreciat cu 5% fata de dolar in acest an, dupa ce a pierdut 20% anul trecut, scrie MEDIAFAX.

Unii analisti au pus sub smenul intrebarii ideea premierului, avand in vedere prezenta redusa a lirei in tranzactiile internationale.

"Desi apreciez ca oamenii au o viziune despre viitor, nu cred ca acest proiect este realist. Teoretic, doar kurzii din nordul Irakului si Azerbaidjan s-ar putea gandi sa se alature unei zone a lirei, dar chiar si pentru ei ar fi dificil", a spus Atilla Yesilada, analist politic la firma de cercetare Global Source Partners, din Istanbul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.