FMI vrea ca Ungaria sa implementeze politici "mai echilibrate" pntru imbunatatirea perspectivelor economice si nu recomanda masuri de austeritate suplimentare fata de reducerile de cheltuieli bugetare planificate pentru 2013. 

"Nu avem in vedere ajustari fiscale in plus fata de cele pe care guvernul le pregateste deja. Nu exista austeritate in plus in propunerile noastre. Consideram ca ajustarea poate fi realizata cu masuri mai echilibrate si in general cautam politici care sa sustina cresterea", a declarat reprezentantul Fondului la Budapesta, Irina Ivascenko, potrivit MEDIAFAX.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a exclus un acord de finantare cu FMI care sa includa reduceri de pensii, desfiintarea de locuri de munca sau taieri ale salarilor. Aceste conditii au fost cerute de creditorii internationali, a spus Orban in septembrie.

Statul se poate finanta singura pana la mijlocul anului urmator sau, cu ceva noroc, chiar si mai mult, a declarat Mihaly Varga, negociatorul sef al guvernului cu Fondul.

Ungaria, cea mai indatorata tara UE din estul Europei, afectata de a doua recesiune in patru ani, a cerut in noiembrie anul trecut ajutor de la FMI, in conditiile retrogradarii ratingului suveran in categoria junk. Discutiile pentru un acord de circa 15 miliarde de euro au fost amanate de mai multe ori, din cauza opozitiei lui Orban fata de conditiile FMI si UE.

Cabinetul ungar a trimis FMI in septembrie mai multe propuneri, intre care schimbari la perceperea TVA, reducerea birocratiei si combaterea economiei subterane, plafonarea alocatiilor pentru familii si a contributiilor pentru angajati la sistemul de asigurari sociale. In plus, Ungaria este gata sa reanalizeze regulile pentru platile din fonduri UE de coeziune.

Orban a folosit taxe speciale asupra sectoarelor bancar, energetic, retail si telecomunicatii pentru a acoperi gauri din buget. Aceste taxe, impreuna cu nationalizarea activelor fondurilor private de pensii, au afectat increderea investitorilor si au impins economia din nou in recesiune, potrivit Bloomberg.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.