Ambasadorul Republicii Chineze in Romania, Liu Zengwen, afirma ca oamenii de afaceri din tara sa sunt interesati sa investeasca in infrastructura rutiera din Romania, inclusiv in autostrazi, dar pentru investitii mari trebuie asigurate garantii de stat.

Ambasadorul Republicii Chineze in Romania, Liu Zengwen, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta cu ocazia deschiderii filialei Mures a Asociatiei de Prietenie Romania-China, ca oamenii de afaceri din tara sa sunt interesati sa investeasca in infrastructura rutiera din Romania.

El a precizat ca oficialitatile din Romania si China au discutat posibilitatile de colaborare in ceea ce priveste dezvoltarea infrastructurii din tara noastra si reprezentantii unei firme chineze au facut vizite de documentare si au discutat niste probleme tehnice in teritoriu, dar el considera ca, "deocamdata, acest proces este prea incet si trebuie impins inainte".

"Trebuie sa recunoastem ca exista niste probleme care trebuie sa fie rezolvate, cautand, ambele parti, solutiile potrivite", a spus Liu Zengwen.

Potrivit acestuia, investitorii chinezi trebuie sa cunoasca foarte bine cadrul legislativ si perioada de recuperare a investitiei, pentru ca avantajele sa fie reciproce.

"Investitia nu este de pomana", a spus ambasadorul, conform MEDIAFAX.

El a precizat ca investitorii chinezi sunt interesati de infrastructura rutiera din Romania, precizand insa ca in cazuri precum Autostrada Transilvania exista deja alti investitori si, in general, pentru autostrazi "este nevoie de investitii mari, nu de cateva milioane (de dolari - n.r.)".

Potrivit ambasadorului, pentru investitiile mari trebuie asigurate garantii de stat sau garantii comerciale, iar in acest moment statul roman nu poate sa le ofere, fiind conditionat de deficitul bugetar stabilit cu FMI si Uniunea Europeana.

  • Care e pretul unei eventuale investitii?
"Intr-adevar, investitiile mari trebuie sa fie asigurate, adica garantii de stat sau garantii comerciale. Daca cineva a luat un credit din banca comerciala, sigur trebuie sa fie asigurat, dar cu o cifra limitata. Daca o investitie sau fondul de stat vine aici, trebuie sa fie asigurata prin garantie de stat. In anumite situatii statul roman nu poate oferi aceste garantii de stat. Am discutat cu oficialitatile romane, este o problema foarte importanta. Daca nu se rezolva potrivit cu masurile potrivite sau adecvate, e greu sa mai inaintam. De ce? FMI si UE au stabilit o cifra pentru Romania anuala sa nu fie depasita anual pentru garantia de stat, pentru a controla deficitul bugetar, sa nu depaseasca cota stabilita de ei", a spus ambasadorul.
Citeste si:
Dispariții subite în China. Vestea morții mai multor oficiali,...
Dispariții subite în China....

Liu Zengwen a aratat ca Romania tebuie sa respecte neaparat aceasta conditie, existand "o situatie de dilema", dar ambele parti - romana si chineza - sunt de acord sa caute solutii "impreuna, depunand mari eforturi in aceasta privinta".

"Daca un obiectiv de investitie mic se poate rezolva prin contractul comercial, nu e nicio problema. Daca partea romana are fonduri, are bani, se poate realiza orice lucrare mica sau mijlocie in domeniul infrastructurii. Pentru lucrarile mari e nevoie… daca banii nu sunt asigurati, ce sa fac? Nimeni nu vrea sa piarda banii pe care i-a investit, asta e problema", a conchis ambasadorul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.