Posibilitatea ca SUA sa intre in incapacitate de plata reprezinta cel mai mare risc pentru economia mondiala, depasind efectele cutremurului din Japonia, pretul ridicat la petrol si criza datoriilor din Europa, considera un important oficial al Rezervei Federale (Fed).

"Situatia fiscala a Statelor Unite, daca nu este manevrata cu grija, ar putea sa se transforme intr-un soc macro global. Ideea ca SUA ar putea ameninta cu intrarea in incapacitate de plata este periculoasa", a spus James Bullard, presedintele Rezervei Federale din St. Louis, una dintre cele 12 institutii financiare regionale din SUA care compun Fed.

Membrii republicani ai Congresului considera ca intrarea in incapcitate de plata pentru scurt timp este acceptabila, daca ar forta Casa Alba sa abordeze problema mai importanta a deficitului bugetar. Putini analisti de pe Wall Street considera ca se va ajunge in aceasta situatie.

Bullard este ingrijorat de reactia altor state daca SUA ar intra in default "tehnic", intarziind de fapt platile pentru cateva zile. Executivul de la Washington ar putea ajunge in aceasta situatie in absenta unui compromis politic asupra bugetului pentru acest an.

"Daca ar fi doar pietele americane nu ar cauza probleme, dar avem investitori din strainatate care nu sunt atat de bine conectati la situatia politicii din SUA. Reverberatiile pe pietele globale ar fi severe. Aici apare riscul real", a spus Bullard, citat de MEDIAFAX.

Seria recenta de date macroeconomice slabe din SUA, care a determinat investitorii de pe burse sa fie precauti, este probabil ceva temporar. Ar putea, insa, determina Fed sa mentina actuala politica monetara o perioada mai lunga, a adaugat el.

Odata ce va fi confirmata o recuperare a economiei, Fed va incepe, probabil, inasprirea politicii monetare prin incheierea unui program de reinvestire a veniturilor din obligatiuni, a spus el.

Bullard nu se asteapta ca o astfel de deizie a institutiei sa determine o reactie puternica a pietei obligatiunilor, unde titlurile cu maturitate de zece ani au coborat recent sub 3%, minimul ultimelor sase luni.

  • Ce risca SUA?

Riscul real este "incertitudinea fiscala" si posibilitatea de a intra in incapacitate de plata,
a spus oficialul Fed, care la inceputul anului considera Japonia, criza deatoriilor din Europa si petrolul drept riscuri majore.
Citeste si:
ING Bank: Am executat circa 20 de ipoteci pana in prezent
ING Bank: Am executat circa...

Fitch Ratings a avertizat ca ar putea retrograda ratingul "AAA" al Statelor Unite in categoria "default restrictionat", daca guvernul nu isi va onora obligatiile financiare legate de maturitatea unor titluri de Trezorerie la 15 august.

Agentia are totusi convingerea ca autoritatile americane vor ajunge la un acord de majorare a plafonului de indatorare a Statelor Unite, problema care risca in prezent sa blocheze finantele tarii.

Guvernul american a atins, pe 16 mai, limita maxima a indatorarii, de 14.294 miliarde de dolari.

Trezoreria a autorizat masuri extraordinare, care permit guvernului sa se mai poata imprumuta pana pe 2 august.

Dupa aceasta data, guvernul nu va mai avea dreptul sa se imprumute si nu isi va putea onora obligatiile, inclusiv serviciul datoriilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.