Adoptarea rezolutiei 1973 a ONU, care permite Frantei, Marii Britanii, SUA, precum si unor state arabe sa intervina militar in Libia, pentru a preveni atacuri asupra civililor, ar putea avea ca victime colaterale si o parte din companiile petroliere care opereaza in acest stat.
Efectele asupra productiei de petrol pe termen mediu si lung din Libia sunt inca dificil de estimat, noteaza seekingalpha.com, ramanand de vazut in ce masura companiile isi vor restrange activitatea din tara aflata in mijlocul unui conflict militar.

O parte dintre gigantii petrolieri internationali au investitii importante in Libia, sau desfasoara operatiuni de explorare a campurilor petrolifere, insa nu au demarat inca productia efectiva. Astfel de companii au avut rafinarii operationale in anii ’80, insa au iesit din aceasta zona a Orientului Mijlociu, ca urmare a sanctiunilor impuse Libiei de catre SUA, in 1986.


Dupa ce dictatorul libian Muammar Gaddafi a promis ca va renunta la armele de distrugere in masa, in decembrie 2003, sanctiunile intenationale au fost restranse, ExxonMobil reincepandu-si activitatea din Libia, si obtinand chiar mai multe contracte de foraj offshore. Exxon nu desfasoara insa in prezent operatiuni de extractie in aceasta tara. [Razboiul din Libia scumpeste "aurul negru"]

O productie zero este notata si in dreptul Royal Dutch Shell, Chevron, Petrobas si British Petroleum (BP). Compania responsabila pentru dezastrul ecologic de anul trecut, din Golful Mexic, a semnat insa in 2007 un contract de foraj in valoare de 900 milioane dolari. Cu toate acestea reprezentantii BP au declarat recent ca grupul se afla „la ani distanta de inceperea productiei in Libia”.

Citeste mai multe despre companiile petroliere din Libia pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.