Efectele cutremurului puternic din Japonia si ale valurilor tsunami care au urmat ar putea duce la stagnarea economiei nipone sau chiar la scaderea acesteia in urmatoarele doua trimestre, insa eforturile de reconstructie vor oferi sprijin cresterii activitatii in ultimele luni ale anului.

Distrugerile provocate in Japonia de cutremurul cu o magnitudine de 8,9 si de valurile tsunami care au atins inaltimi de pana la zece metri sunt atat de uriase incat economistii si guvernul nipon nu au reusit sa evalueze efectele acestora asupra economei, noteaza Wall Street Journal.

Insa, avand in vedere dezastrele anterioare, analistii anticipeaza ca impactul problemelor infrastructurii de export si productiei industriale se va simti la nivelul Produsului Intern Brut in al doilea si al treilea trimestru, iar activitatea de reconstructie va genera crestere in ultimele trei luni ale acestui an.

"Dezastrele naturale au efecte negative imediate asupra cresterii, insa tind sa fie pozitive pe termen mediu. Pentru actualul trimestru exista riscul unui avans foarte slab sau chiar al unei scaderi economice", a afirmat Glenn Maguire, analist la Société Générale, citeaza MEDIAFAX.

Premierul nipon, Naoto Kan, a declarat recent ca dezastrul reprezinta cea mai mare criza care a lovit Japonia dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Activitatea industriei prelucratoare a fost suspendata in cursul weekend-ului, in conditiile in care constructorii auto si alti producatori industriali au inchis uzinele.

Guvernul si opozitia politica au convenit suplimentarea bugetului de stat pentru a raspunde efectelor calamitatilor.

Citeste si: Cutremurator! Haos economic dupa seismul din Japonia

Japonia: Cea mai grava criza dupa al II-lea Razboi Mondial


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.