Pozitia dura a Germaniei in privinta datoriilor suverane ar putea impinge unele state europene indatorate, precum Portugalia si Irlanda, in faliment.

Papandreou a aratat ca insistenta Germaniei pentru crearea unui mecanism prin care bancile si pietele de obligatiuni sa suporte o parte din costul unui default al datoriilor suverane, din 2013, ar putea infrange unele economii comunitare, scrie MEDIAFAX.

"Planul ar putea obliga unele economii sa intre in faliment", a avertizat premierul elen, George Papandreou.

Randamentul obligatiunilor statelor cu datorii mari, precum Grecia, Irlanda si Portugalia, a crescut puternic de cand cancelarul german Angela Merkel a lansat luna trecuta discutiile despre mecanismul de restructurare a obligatiilor financiare ale tarilor cu probleme, desi ministrii de Finante au declarat ca planul nu se va aplica pentru obligatiunile existente.

"Planul a creat o spirala de dobanzi in crestere pentru tarile care par sa fie in situatii dificile, precum Ilranda sau Portugalia"
, a mai spus Papandreou.

Irlanda a confirmat duminica seara ca discuta cu oficiali europeni despre conditiile din piata, dar a precizat ca nu a solicitat ajutor.

Criza datoriilor din zona euro s-a declansat in 2009, cand guvernul de la Atena a dezvaluit ca finantele Greciei sunt intr-o situatie mult mai grava decat s-a crezut.

Eurostat a revizuit, luni, deficitul bugetat al Greciei aferent anului 2009, pentru a treia oara, de la nivelul estimat anterior de 13,6% la 15,4% din PIB.

Ministerul elen de Finante a anuntat ca va putea reduce deficitul bugetar sub 3% din PIB pana in 2014, in conformitate cu angajamentul asumat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.