Banca Mondiala (BM) va analiza posibilitatea acordarii unor imprumuturi sectorului agricol din Romania, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii remis dupa intalnirea de luni dintre ministrul de resort si directorul regional al BM la Bucuresti, Francois Rantrua.

In cadrul discutiei, oficialii Bancii Mondiale (BM) au reiterat intentia de continuare a colaborarii cu MADR pentru elaborarea strategiei sectorului agricol pe termen mediu, pana in 2020, ca urmare a raportului final al analizei functionale, scrie MEDIAFAX.

De asemenea, cele doua institutii ar mai putea colabora la elaborarea noii strategii a Bancii, prin care se vor stabili obiectivele si proiectele/programele care vor fi derulate in cadrul parteneriatului Romania - Banca Mondiala.

In cadrul intalnirii, Valeriu Tabara a prezentat prioritatile mandatului sau, exprimandu-si, in acelasi timp, convingerea ca Banca Mondiala va continua sa acorde consultanta MADR in domeniile sensibile ale agriculturii romanesti.

  • Cum poate fi salvata agricultura cu bani externi?

Printre domeniile prioritare, ministrul a mentionat actualizarea cadastrului agricol si reglementarea pietii funciare prin reintroducerea dreptului de preemtiune, precum si modificarea Legii arendarii.
Totodata, extinderea si imbunatatirea sistemului de irigatii si gasirea unor solutii viabile pentru reducerea evaziunii fiscale in domeniul agricol sunt alte obiective ale mandatului actualului ministru.

Referindu-se la programul aflat in derulare, prin care reprezentantii Bancii Mondiale realizeaza o analiza functionala a sectorului agricol, Valeriu Tabara a subliniat ca exista doua elemente esentiale pe care expertii Bancii Mondiale ar trebui sa le trateze cu prioritate in raportul final. Primul vizeaza infrastructura, managementul si resursele umane din cadrul MADR, iar al doilea este reprezentat de realizarea unei prioritizari a masurilor de sprijin pentru fermieri in perioada 2015-2020.

La incheierea intalnirii, ministrul a apreciat colaborarea de pana acum cu BM, mentionand ca aceasta institutie poate sprijini in mod real MADR, in contextul experientei acumulate in elaborarea unor proceduri moderne de evaluare si de asigurare a fondurilor de co-finantare necesare pentru proiectele de accesare a fondurilor europene.

Citeste si:
Pensiile speciale, tranșate de Banca Mondială. Polițiștii și...
Pensiile speciale, tranșate...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.