Comisarul european pentru reforma financiara Michel Barnier si comisarul pentru agricultura Dacian Ciolos doresc sa introduca, odata cu proiectul de reforma a reglementarii pietelor financiare, masuri de reducere a speculei pe bursele de marfuri.

Comisia Europeana (CE) ar urma astfel sa se foloseasca de oportunitatea oferita de dezbaterea proiectului de reforma a reglementarilor pe pietele financiare pentru a promova masuri de combatere a speculei cu marfuri, precum controalele mai stricte sau extinderea legislatiei abuzului de piata, transmite MEDIAFAX, citand Reuters.

Comisarul european responsabil pentru reforma financiara, Michel Barnier, a facut anuntul in timpul discursului introductiv al unei conferinte sustinuta luni la Bruxelles, alaturi de Ciolos, cu privire la revizuirea Market in Financial Instruments Directive (MiFID), legea europeana care reglementeaza serviciile de investitii in cele 30 de state ale Zonei Economice Europene (UE plus Islanda, Norvegia si Liechtenstein).

"Revizuirea MiFID este unul dintre elementele cheie ale reformei ambitioase a pietelor materiilor prime. Suntem pregatiti sa mergem mai departe. Aceasta este o problema cheie. Nu vom ezita sa luam in considerare noi masuri", a afirmat Barnier, fost ministru al agriculturii in Franta.

  • Europa trebuie sa tina pasul cu SUA in privinta reducerii speculei

Pietele de marfuri din Europa trebuie sa inaspreasca reglementarile, din moment ce Statele Unite avanseaza tot mai mult cu proiectele de reducere a activitatii speculative, considerata principala cauza a cresterii preturilor la hrana si energie la maxime record in 2008.

CE a prezentat saptamana trecuta un prim proiect de reducere sau interzicere a vanzarilor in lipsa, care prevede totodata controale mai stricte pe pietele derivatelor. Proiectul, anuntat miercuri, nu precizeaza insa clar daca Executivul UE vizeaza si bursele de marfuri.

Contractele futures cu grau tranzactionate in Europa au inregistrat cresteri de peste 60% ale preturilor de la inceputul lunii iulie pana pe 5 august, dupa ce Rusia a interzis exporturile din cauza secetei, feomen semnalat si in Ucraina, un alt producator si exportator important.

Citeste si:
Predoiu: Întâlniri la Bruxelles cu vicepreședintele CE și comisarul...
Predoiu: Întâlniri la...

Dacian Ciolos a aratat ca doreste ca proiectul CE sa includa clar problema limitarii pozitiilor pe pietele futures. "Trebuie sa mergem mai departe, in special astazi, in privinta limitarii pozitiilor pentru a combate miscarile excesive. Rolul pietei futures nu este de a alimenta specula si profiturile unor jucatori. Rolul pietelor futures este de a oferi instrumente de anticipare, de administrare a volatilitatii si de a contribui la determinarea raportului dintre oferta si cerere", a afirmat comisarul european pentru Agricultura.

Ciolos a mai aratat ca parametri fundamentali din piata, precum oferta mai scazuta din Ucraina si Rusia, nu pot fi singurele cauze pentru miscarile puternice ale pretului graului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.