Grecia ar putea fi nevoita sa apeleze la ajutoare de urgenta de la UE si FMI in urmatoarele zile, in contextul in care cresterea costurilor de creditare face ca statul sa nu mai poata finanta deficitul bugetar, arata un raport realizat de economistii UBS, citat de Bloomberg.

"Actiunile recente din piete arata ca o interventie externa ar putea deveni inevitabila si ar putea avea avea loc foarte curand, din moment ce situatia nu poate fi controlata", au anuntat economistii UBS. "Credem ca o interventie la sfarsitul acestei saptamani este foarte posibila".

Diferenta dintre randamentul titlurilor de stat emise de Grecia si randamentul celor emise de Germania a atins joi 4,42 puncte procentuale, cel mai inalt nivel de la introducerea monedei unice. Grecia ar putea fi nevoita sa solicite finantare de urgenta, pentru a achita datorii de peste 20 miliarde euro, care vor ajuge la scadenta in urmatoarele luni, informeaza NewsIn.

Opinia analistilor UBS este impartasita si de agentia de evaluare financiara Fitch.

"Guvernul Greciei trebuie sa ceara oficial sustinere si bani de la UE si de la Fondul Monetar International (FMI), problema nu mai poate fi amanata", a declarat joi intr-un interviu acordat agentiei Reuters analistul senior pentru Grecia din cadrul Fitch, Chris Pryce.

Ministrul grec de finante, George Papaconstantinou, a declarat totusi vineri ca nu intentioneaza sa faca apel la fonduri de urgenta din partea tarilor europene. Vineri, diferenta dintre randamentul titlurilor de stat emise de Grecia si randamentul celor emise de Germania a scazut la 4,09 puncte procentuale.

Masurile de austeritate luate de guvernul grec nu au reusit sa asigure pietele ca statul poate gestiona pe cont propriu deficitul bugetar si datoriile de 300 miliarde euro.

Pietele au fost sceptice si in ceea ce priveste planul de salvare realizat de UE si de FMI, in contextul in care analistii sustin ca nu este clar si ca ar putea fi dificil pentru Grecia sa acceseze fondurile, avand in vedere ca fiecare tara din zona euro, inclusiv Germania, are drept de veto in cadrul mecanismului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.