China a solicitat vineri Statelor Unite ale Americii sa nu "politizeze" problema cursului de schimb al monedei chineze, yuanul, pentru a nu "complica" si mai mult situatia, potrivit lui He Ning, responsabil chinez al comertului insarcinat de relatiile cu SUA.

Reactia inaltului responsabil chinez vine ca raspuns al actiunii derulate mai multi senatori americani care s-au mobilizat in scopul declararii Chinei drept un stat care manipuleaza cursul de schimb, informeaza NewsIn citand AFP.

"Trebuie facut tot ce este posibil pentru a evita politizarea problemei si trecerea subiectului in zona emotiilor. Daca factori politici sunt adaugati, acestia vor complica situatia in ansamblu si vor afecta negocierile si dialogul, ceea ce nu este de dorit", a spus oficialul chinez.

Mai multi senatori americani au depus marti un proiect de lege pentru a sanctiona manipularea cursului valutar, un text care vizeaza implicit China, acuzata de Washington ca si-a subevaluat moneda nationala, pentru a-si stimula exporturile. La randul sau, presedintele american Barack Obama a solicitat Chinei sa "evolueze catre un curs conform pietei", in cadrul "eforturilor mondiale de echilibrare a situatiei".

Criticile impotriva valorii yuanului s-au multiplicat in ultima vreme, atat din partea SUA, cat si din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International (FMI). Partenerii comerciali ai Chinei estimeaza ca nivelul monedei chineze favorizeaza exporturile tarii asiatice, ceea ce a dus la caderea Germaniei de pe locul de prim exportator mondial.

Premierul chinez Wen Jiabao a respins ferm criticile si a precizat ca acest tip de practici nu este in interesul unui reforme a regimului cursului de schimb.

China a adoptat incepand de la jumatatea lui 2008 un curs al yuanului fixat de facto la dolar, pentru a-i proteja pe exportatori de criza creditelor. Statele Unite, Uniunea Europeana si alte state critica de mult timp aceasta politica a cursului de schimb adoptata de China, considerand ca yuanul este subevaluat, ceea ce stimuleaza exporturile chineze, dar penalizeaza exporturile altor tari catre China.

Diferendul s-ar putea transforma intr-un adevarat conflict dupa 15 aprilie, cand Trezoreria SUA va publica raportul sau semestrial, in care guvernul chinez ar putea fi acuzat in mod oficial de manipulare a cursului de schimb.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.