Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a declarat miercuri ca yuanul chinezesc este "foarte subevaluat", reluand criticile aduse Chinei de Statele Unite si Uniunea Europeana.

"Este inevitabil ca, in unele cazuri, ratele de schimb din unele tari sa se aprecieze", pentru a lupta impotriva actualelor dezechilibre ale economiei mondiale, a declarat Strauss-Kahn in cadrul unei interventii in fata Parlamentului European, informeaza NewsIn.

"Are loc o dezbatere binecunoscuta in jurul Chinei si valorii yuanului, iar opinia FMI ramane ca yuanul este foarte subevaluat", a mai spus el.

Seful FMI sustine ca, pentru reechilibrarea economiei mondiale, yuanul trebuie sa se aprecieze, iar acest lucru va duce la o crestere economica a Chinei "bazata mai mult pe cresterea interna si pe consum" si mai putin pe exporturile de produse ieftine. [Paradox economic: Lumea se lupta cu recesiunea, iar China cu expansiunea]

Totusi, aceasta varianta, este cu dus si intors pentru ca desi pe termen lung, efectele ar fi probabil cele estimate de directorul general al FMI, pe termen scurt, masura poate adanci si mai mult criza mondiala. De ce? Este extrem de simplu. Tari precum China, care pe timp de criza inregistreaza crestere economia, sunt cele care sustin economia mondiala actuala. Astfel, daca China ar renunta inainte de redresarea economiei globale, la beneficiile economice artificial obtinute prin subevaluarea monedei nationale, aceasta s-ar (putea) confrunta cu urmatoarele probleme:

  • Crize sociale. China are una dintre cele mai numeroase populatii de pe glob, motiv pentru care are nevoie de o crestere economica sustinuta pentru a putea asigura un numar suficient de mare de locuri de munca, mai ales ca este un stat cu economie planificata (si dupa cum bine stiu romanii, orice stat comunist care se respecta, le asigura locuitorilor sai un loc de munca, indiferent de conditiile acestuia). In prezent, locurile de munca ale chinezilorsunt sustinunte doar prin mentinerea preturilor produselor chinezesti la niveluri extrem de mici (n.r. preturi de dumping), ceea ce dezavantajeaza statele europene de exemplu care produc bunuri de calitate mai buna dar la preturi cu mult mai mari.
  • Adancirea crizei mondiale. Majoritatea statelor de pe glob se lupta in prezent cu recesiuni mai mici sau mai mari. Daca si China ar intra in aceasta hora, efectele pot fi devastatoare pentru economia mondiala, deoarece ar aduce acea redresare economica in W, atat de temuta de toti economistii.
Citeste si:
Dispariții subite în China. Vestea morții mai multor oficiali,...
Dispariții subite în China....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.