Europenii intra in iarna linistiti, cu stocuri de gaz si un consum energetic in scadere, dar nimeni nu exclude o noua sistare a livrarilor de gaz rusesc ce tranziteaza Ucraina, din cauza situatiei haotice din tara.

In data de 7 a fiecarei luni, ucrainenii trebuie sa plateasca Rusiei gazul consumat.

Europenii, reuniti vineri cu Ucraina, si-au tinut rasuflarea in 2009 de fiecare data cand se apropia termenul de plata, ce ar fi putut marca o intrerupere a fluxului de gaz rusesc spre Ucraina si, in consecinta, catre Europa. Un sfert din cazul consumat de europeni provine din Rusia, iar 80% din acesta din urma tranziteaza Ucraina, potrivit NewsIn.

In plina iarna, in ianuarie, europenii au fost luati ostaticii unui nou conflict ruso-ucrainean si s-au confruntat cu sistarea livrarilor timp de doua saptamani.

Desi ultima factura ucraineana a fost platita deja, europenii nu au nicio garantie pentru 7 ianuarie sau 7 februarie.

Fondul Monetar International (FMI) a subliniat ca fosta republica sovietica nu si-a onorat inca angajamentele (in special reducerea deficitului bugetar) pentru a putea obtine ultima transa dintr-un imprumut foarte asteptat.

Europenii sunt dezgustati de atat de multe promisiuni neonorate, precum reformarea gestionarii companiei nationale de gaz, Naftogaz, subliniaza Susanne Nies, expert pe probleme de energie la Institutul francez pentru relatii internationale: "Viziunea pe termen lung a UE se loveste de o abordare ucraineana pe termen foarte scurt, marcata de lipsa unei culturi a statului de drept, de lipsa unui spirit de responsabilitate guvernamentala (...) si de un mod de conducere a companiilor bazat pe clanuri".

In aceste conditii, "niciun investitor, inclusiv Rusia, nu este dispus sa dea nici macar un euro pentru sistem", a spus ea. Fara reforme ucrainene, problemele privind gazul vor dura.

Campania pentru alegerile prezidentiale din 17 ianuarie, din Ucraina, se adauga incertitudinii.

"Putem spera la un 'gentlemen's agreement' din partea rusilor pentru a nu tulbura alegerile, dar o criza a gazului nu este exclusa deloc", subliniaza un diplomat european. "Nu resping o sistare dupa alegeri", spune un altul.

Dar Rusia nu are niciun interes sa inchida in prezent robinetul de gaz, deoarece companiile din UE ar profita de acest pretext pentru a-si renegocia contractele, sustine un responsabil european.

Criza economica a antrenat o scadere spectaculoasa a consumului in industrie. Iar contractele pentru gazul rusesc sunt pe termen lung.
La sfarsitul lunii noiembrie, Moscova a mai scazut presiunea exercitata asupra vecinului sau, acceptand sa reduca livrarile catre Ucraina in 2010, de la 52 de miliarde de metri cubi la 33,7 miliarde.

O renegociere la care viseaza si companiile europene, cu atat mai mult cu cat pretul gazului a scazut in paralel cu cererea, iar gazul rusesc este in prezent mult prea scump. "Logica pietei gazului s-a schimbat de un an": consumatorii pot sa cumpere in prezent gaz lichid mai putin scump, explica Susanne Nies.

In cazul unei crize, UE se declara mult mai bine pregatita decat in ianuarie: depozitele sunt pline, cererea a scazut, inceputul iernii este bland.

Dupa Rusia, si Ucraina urmeaza sa accepte vineri un "mecanism de alerta rapida" in caz de probleme, care permite trimiterea rapida de observatori europeni, pentru a verifica presiunea din gazoducte si pentru a vedea cine minte dintre rusi si ucraineni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.