Dubaiul a zdruncinat astazi pietele financiare internationale si a provocat o scadere masiva a obligatiunior islamice, dupa ce a anuntat ca este in incapacitate de a refinanta la timp o parte din datorii, relateaza AFP.

Anuntul a afectat pietele financiare din Asia, unde obligatiunile islamice au scazut cu 15%, si, partial, bursa din Paris, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

Emiratul, lovit din plin de criza financiara dupa ani de boom economic, a anuntat marti ca vrea sa ceara creditorilor grupului Dubai World, cel mai mare si cel mai indatorat, ce controleaza grupul imobiliar Nakheel, sa amane cu sase luni plata datoriei ajunsa la scadenta.

"Dubai World intentioneaza sa ceara celor care au de colectat creante de la grup si de la compania Nakheel sa amane cel putin pana pe 30 mai 2010 plata datoriei ce au ajuns la scadenta"
, a anuntat intr-un comunicat Fondul de sustinere financiara din Dubai, in conditiile in care Nakheel trebuie sa plateasca in decembrie datorii de circa 3,5 miliarde dolari, sub forma unor obligatiuni islamice.

In urma problemelor financiare, agentia de evaluare financiara Moody's a retrogradat sase companii guvernamentale importante din Dubai, subliniind faptul ca "o reesalonare a datoriei arata ca guvernul este gata sa permita unei firme ce se afla sub controlul sau sa nu-si onoreze obligatiile". Astfel, Moody's a coborat de la 'A3' la 'Baa2' ratingul DP World, din cadrul Dubai World, si ratingul companiei nationale de electricitate si apa (Dubai Electricity and Water Authority), si de la 'Ba2' la 'Baa1' ratingul grupului imobiliar Emaar Properties.

Standard and Poor's
a retrogradat, de asemenea, cinci companii din Dubai, printre care DP World si Emaar Properties, estimand ca decizia de miercuri reprezinta "esecul guvernului din Dubai de a oferi sustinerea financiara potrivita" unei companii de maxima importanta.

Datoria totala a Dubaiului a fost estimata la 80 miliarde dolari in 2008
, dintre care 70 miliarde dolari reprezinta datoriile companiilor publice. Datoria inregistrata de Dubai World este cea mai mare, insumand 59 miliarde dolari.

Potrivit DailyMail, printre vedetele prinse in aceasta criza a creditelor din Dubai se numara David Beckham si Brad Pitt.

Expunere de 13 miliarde euro pe Dubai pentru bancile europene

Expunerea bancilor europene pe datoria Dubaiului si pe companiile publice din emirat este estimata la aproximativ 13 miliarde euro, potrivit unei note publicate joi de banca elvetiana Credit Suisse, dupa solicitarea de catre emirat a unui moratoriu privind datoria.

Analistii Credit Suisse precizeaza ca expunerea bancilor europene pe Orientul Mijlociu nu depaseste 2% din angajamantele lor, iar expunerea pe Dubai este doar o parte a expunerii pe intreaga regiune. Astfel, in ipoteza in care Dubaiul si entitatile publice sau controlate de stat ar fi in incapacitate de a-si onora 50% din datorie, factura pentru bancile europene ar fi de 5 miliarde de euro, ceea ce ar genera o crestere a provizioanelor pentru pierderi cu 5% in 2010, potrivit bancii elvetiene.

Situatia Dubaiului readuce in atentie riscul falimentului unor state, mai ales din estul Europei

Riscul intrarii Dubaiului in incetare de plati sporesc ingrijorarile legate de situatia financiara a unor state, in special din Europa de Est, ingropate in datorii si slabite de recesiune, unii analisti incluzand si Romania printre tarile care risca un astfel de deznodamant, arata o analiza a AFP, preluata de NewsIn.

Prin anuntul ca doreste amanarea scadentei la o parte din datorie, emiratul Dubai a zguduit pietele financiare, care se tem acum de scenariul in care un stat va intra in incetare de plati.

Falimentul unui stat este o situatie rara, ultimul caz fiind inregistrat in 2001, cand Argentina a intrat in incapacitate de a-si rambursa datoria externa. La acel moment, falimentul Argentinei a generat mari tulburari sociale si a marcat debutul unei crize din care tara sud-americana nu si-a revenit inca in intregime.

Insa in actualul context, marcat de criza economica mondiala, spectrul unui nou faliment al unui stat revine in forta. In ultima perioada, statele s-au imprumutat masiv de pe piete pentru a-si finanta deficitele bugetare in crestere. Potrivit agentiei de rating Moody's, datoria publica mondiala va fi anul viitor cu 45% mai mare decat in 2007.

Ca reactie, pietele s-ar putea arata mai precaute in privinta datoriilor publice, incercand sa scape de obligatiunile emise de anumite guverne, care risca sa devina nelichide.

"Problemele apar cand pietele isi pierd increderea in capacitatea unui stat de a-si rambursa datoriile", explica Juan Carlos Rodado, economist la Natixis.

Statele din estul Europei sunt primele vizate in acest moment. Dupa prabusirea URSS, capitalurile straine au invadat aceste piete, pentru ca, odata cu criza, sa se retraga, lasand economiile estice in pana de lichiditati.

Potrivit lui Rodado, statele baltice, Romania si Ucraina, aflate de altfel si in situatie de instabilitate politica, figureaza in prezent printre statele "cele mai riscante".

Pentru a continua sa gaseasca investitori in titluri de stat, aceste tari sunt nevoite sa plateasca dobanzi tot mai mari, ceea ce mareste costul datoriei, subliniaza Guy Longueville, analist la BNP Paribas.

Pana acum, aceste state au fost ajutate de Fondul Monetar International (FMI), ale carui resurse au crescut puternic de la inceputul crizei, institutia jucand un rol de pompier - si bancher - pe plan mondial, arata AFP.

"Insa cum cea mai mare parte a crizei a trecut in prezent, FMI ar putea sa-si schimbe strategia", in conditiile in care riscurile de contagiune sunt deocamdata inlaturate, estimeaza Agnès Bénassy-Quéré, de la Centrul de studii prospective si informatii internationale.

AFP detecteaza in decizia recenta a FMI, de a amana plata celei de-a treia transe catre Romania, un semnal ca Fondul adopta o politica mai putin flexibila. Un alt semnat este reprezentat de criticile aduse Ucrainei, care nu a pus in practica reducerile de cheltuieli bugetare convenite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.