Mai multe organizatii neguvernamentale au publicat o lista alternativa cu tarile care reprezinta paradisuri fiscale, in functie de gradul de "opacitate financiara".
Lista cuprinde 60 de jurisdictii, precum statul Delaware din SUA, Londra si Hong Kong, scrie Wall-Street.

"Principalii furnizori de opacitate financiara nu sunt micile insule insorite, ci tarile bogate, care au propriile lor zone de opacitate", scrie reteaua internationala Tax Justice Network.

Potrivit acesteia, listele publicate in aprilie de Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care includ inca 30 de jurisdictii, sunt discreditate, considerând criteriile ca fiind "inadecvate" si "insuficiente".

Reteaua Tax Justice a lucrat 18 luni la realizarea listei sale, prin care a pus la punct un "indice de opacitate financiara", format din 12 puncte, prin care ia in considerare gradul de secret de stat si greutatea sa in finantele mondiale, potrivit NewsIn.

In aceasta clasificare se regasesc 60 de state, printre care Statele Unite si Marea Britanie, care, insa, se regasesc pe "lista alba" a OCDE. Statului american Delaware i se reproseaza ca garanteaza secretul bancar, nu tine un registru public al societatilor financiare si nici nu se conformeaza suficient regulilor internationale in materie de fiscalitate.

Centrul financiar al Londrei are mai putine probleme cu zonele de opacitate, insa nu pastreaza registru public al beneficiarilor ultimi ai societatilor si nu permite un acces "adecvat" la informatia bancara.

Lista "jurisdictiilor opace" vizeaza si alte tari, care sunt pe lista alba a OCDE, precum Olanda, insulele Madeira din Portugalia, Irlanda si Belgia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.