Iesirea din criza financiara actuala va fi urmata de o explozie a datoriei guvernelor din intreaga lume, ceea ce va duce la intrarea intr-o alta criza, a datoriilor, considera Kennth Rogoff, unul dintre cei mai influenti economisti ai lumii si profesor de economie si politici publice la Harvard.
Acest lucru ar confirma numeroasele vehiculari care estimeaza ca economia mondiala va avea o reveniere a economiei in forma de W (n.r. criza, urmata de revenire economica si apoi iar criza). Insa pe ce isi bazeaza, Kenneth Rogoff, care totodata a fost economistul-sef al Fondului Monetar Interntional (FMI), aceste estimari?

Acesta a declarat in cadrul unul interviu rezaliat de Business Strandard, ca "pentru a face fata unei crize si pentru a-si salva economiile, guvernele acumuleaza cantitati uriase de datorii. Estimarile noastre privind multe alte crize financiare din istorie, sunt ca datoria guvernamentala aproape se dubleaza dupa astfel de evenimente."

Rogoff a dat ca exemplu Statele Unite: "Adevarul este ca Statele Unite aveau toate “becurile rosii” aprinse de cativa ani: imprumuturi imense de peste granite, dezechilibru profund al importurilor si exporturilor, inflatie imensa in piata imobiliara, piata de capital, productivitatea, toate indicau o criza ce astepta sa izbucneasca. In cartea noastra, exista grafice care arata ca Statele Unite prezinta inca semnele unei recesiuni profunde".

"Deci greselile de politica au creat o fundatie de dezechilibre macroeconomice, si pe aceasta fundatie au aparut greselile corporatiilor", a adaugat fostul economist-sef al FMI.

Si pentru ca banii dintr-o datorie guvernamentala mare sunt folositi pentru sustinerea economiei si dec, ajung in piata, Rogoff a amintit si de inflatie. Desi a afirmat ca este inca foarte devreme sa se deschida acest subiect, economistul a declarat ca pentru el, inflatia "constituie un motiv de ingrijorare in urmatorii cinci ani".

"Pe masura ce Germania, Statele Unite sau Marea Britanie acumuleaza un munte de datorii si constata ca ideea cresterii taxelor este foarte neplacuta, inflatia devine o varianta oarecum atractiva. Aceste tari vor sfarsi prin a se confrunta cu probleme foarte mari in refinantarea datoriei si nu as fi deloc surprins sa vad o explozie a inflatiei in urmatorii cinci ani, ca o consecinta a acestei stari de fapt", a explicat acesta.

Mai multe detalii gasiti aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.