Criza impinge persoanele catre acte necugetate. In aceasta situatie se afla si un patron spaniol, care incapabil sa-si plateasca angajatii si aproape in pragul falimentului, a incercat sa-si salveze afacerea jefuind o banca.
Contractorul care a incercat sa-si salveze afacerea incalcand legea, a fost identificat de politia spaniola. Are 52 de ani si se numeste Ausencio C. G., noteaza Ziarul Financiar.

Potrivit rapoartelor politiei, acesta a mai furat circa 80.000 de euro de la alte patru banci inainte de a fi prins de politie, cand incerca sa faca a cincea spargere langa Barcelona.

Aproximativ 40.000 euro provin din primul jaf, si potrivit declaratiilor facute de Ausencio la politie, au fost folositi pentru plata angajatilor.

Intradevar, cu o rata a somajului care se apropie vertiginos de 20%, cea mai mare din Europa, si cu o economie pentru care expertii estimeaza o scadere de 4,2% in acest an, cazurile de jafuri bancare au crescut in Spania cu 20% fata de 2007, potrivit Asociatiei Bancilor Spaniole, citata de The New York Times.

"In ultimele luni a devenit clar ca Spania sufera de o inmultire a cazurilor de jafuri bancare. (...) Oamenii comit delicte din necesitate, nu-si mai pot continua stilul de viata si atunci recurg la jafuri ", a declarat Francisco Perez Abellan, director al departamentului de Criminologie al Universitatii Camilo Jose Cela din Madrid.

"Exista somaj, foame si bani in banci, iar cei trei factori se combina. (...) Bancile refuza sa acorde credite, companiile au astfel probleme, ceea ce impinge in sus rata somajului. (...) Oamenii nu-si pot plati ratele la creditele ipotecare. Astfel, e mai logic sa jefuiesti o banca decat o farmacie", a adaugat Jose Manuel Murcia, reprezentant al unuia dintre cele mai mari sindicate din Spania, CC.OO (n.r. Confederación Sindical de Comisiones Obreras).

In ciuda tendintei de crestere a criminalitatii, oficialii bancari refuza sa creada ca exista o legatura intre prabusirea economiei si sporirea numarului de furturi din banci. De asemenea, bancherii nu cred ca fenomenul jafurilor este atat de amplu si resping orice comparatie cu America din timpul Marii Recesiuni din anii '30, cand John dillinger si alti criminali "capturasera" imaginatia populatiei.

Populatia spaniola, inclusiv sindicatul care ii reprezinta si pe functionarii bancari, nu este de acord. Ba mai mult, recent, acest sindicat a fortat guvernul spaniol sa includa furtul bancar in sporurile de risc al functionarilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.