Comisia Europeana a alocat 14,8 milioane euro pentru a-i ajuta pe cei peste 2.000 de fosti lucratori ai grupului Dell din Irlanda sa-si gaseasca noi locuri de munca, cu doua saptamani inaintea referendumului cheie din Irlanda privind Tratatul de la Lisabona.
Proiectul, unul dintre primele care beneficiaza de noile masuri anticriza ale UE, va fi transmis Parlamentului European si Consiliului pentru aprobare, a anuntat presedintele executivului european, Jose Manuel Barroso, intr-un comunicat postat pe pagina de internet a Comisiei Europene.

"Criza economica a afectat toate tarile europene, dar Limerick si zona apropiata (din Irlanda, n.r.) au fost cel mai puternic afectate de somaj, de la fabrica Dell si furnizorii sai
", a afirmat Barosso, citat de Wall-Street.

Costurile totale pentru gasirea de locuri de munca in zona se cifreaza la aproape 23 milioane euro, din care UE a fost solicitata sa contribuie cu 14,8 milioane euro. Astfel vor fi ajutati peste 2.000 de someri printre care si fosti lucratori de la Dell Computers, insa in acelasi timp prin acest proiect UE le "indulceste" irlandezilor drumul catre adoptarea Tratatului de la Lisabona.

De ce, este asa de important acest proiect destinat Irlandei?
Pentru ca referendumul pentru Tratatul de la Lisabona urmeaza sa aiba loc in Irlanda pe 2 octombrie, iar prin acesta se modifica amendamentul care prevede ca nu toate tarile au un comisar european. Astfel, daca irlandezii aproba noul tratat, incepand cu 1 noiembrie, fiecare tara va avea un comisar european, si implicit si fondurile aferente acelui comisariat de la Uniunea Europeana, atat de necesare pentru iesirea mai rapida din criza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.