Europa a depasit America de Nord si a devenit cea mai bogata regiune dupa ce au fost masurate activele detinute de familiile din aceste regiuni, anunta un raport al companiei de consultanta Boston Consulting Group.
Anul trecut, America de Nord, compusa din Statele Unite si Canada, detinea 29.300 miliarde dolari in active comparativ cu 32.700 de miliarde dolari in Europa, potrivit sondajului lansat de compania americana. Statele Unite raman cea mai bogata tara cu 27.100 miliarde dolari si cu cel mai mare numar de milionari, aproape patru milioane. Japonia este a doua tara in clasamentul averilor cu 13.500 miliarde dolari si mai mult de un milion de milionari, anunta Bloomberg.

Bogatia la nivel global a scazut pentru prima data de cand sondajul a fost lansat in 2001 dupa ce in urma cu un an activele gestionate s-au micsorat cu 11,7% la 92.400 miliarde dolari, fata de 104.700 miliarde dolari cat erau in 2007. Criza financiara a coborat indexul actiunilor inregistrand cea mai mare pierdere anuala de la Marea Depresiune si a redus valoarea proprietatilor imobiliare si a investitiilor (hedge-fund sau private-equity). Indexul Standard&Poor 500 a scazut anul trecut cu 38%, fiind cel mai mare declin inregistrat din 1937, potrivit Wall-Street.

Cea mai mare scadere a avut loc in America de Nord, unde bogatia a scazut cu 22%, potrivit sondajului. Al doilea declin a avut loc in Japonia, unde bogatia a scazut cu aproape 8% la cursul monedei locale, in timp ce in Europa a scazut cu 5,8%. America Latina, reprezentata de Mexic, America de Sud si America centrala a fost singura regiune unde nivelul de avutie a crescut, cu 3%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.